НОВИНИ

БФС обяви подробно решението си да отмени конгреса на 18 март

бфс обяви подробно решението отмени конгреса март
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 01.03.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският футболен съюз оповести решенията, които бяха взети на днешното заседание на Изпълнителния комитет на централата.

Основен акцент след провеждането му бе отмяната на предвидения изборен конгрес на съюза на 18 март. Президентът на БФС - Борислав Михайлов, разясни, че конгресът се отменя заради зведените в Софийския градски съд дела, оспорващи решенията на извънредния конгрес на централата от 12 октомври миналата година.

Според ИК на БФС единственото правилно действие в случая е да се изчакат решенията на съдебните институции.

Всички решение след заседанието на ИК на БФС:

"На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз обсъди актуалната ситуация във връзка със свиканото Общо събрание на 18.03.2022 г. и констатира следното:

1. Решенията, приети на извънредния конгрес на 12.10.2021 г., са заявени за вписване в Търговския регистър. Вписването е спряно до приключване на заведените в СГС съдебни дела, оспорващи решенията му. По тези дела се чака произнасяне на съда.

2. Избраните на 12.10.2021 г. президент и изпълнителен комитет са с мандат от 4 години, поради което избор на нови такива, само 5 месеца след избора им, и при липса на обстоятелства, категорично обосноваващи предсрочното прекратяване на мандата, противоречи на закона и Устава на БФС.

3. В СГС е образувано дело по искане от адвокатско дружество за свикване на конгрес на същата дата – 18.03.2022 г., по което още няма произнасяне на съда. По него е направено допълнително искане за свикване на конгрес на друга дата.

ИК на БФС счита, че след като са налице съдебни спорове както по отношение на вече проведения конгрес, така и по отношение на бъдещия такъв, единственото правилно действие в случая е да се изчакат решенията на съдебните институции.

Изпълнителният комитет категорично заявява, че отговорност за случващото се по отношение конгресите на БФС и създаването на предпоставки за опасна безтегловност във футбола ни следва да носи този, който е предприел описаните действия в ущърб на интересите както на футболните клубове, така и на развитието на футбола у нас.

Предвид гореизложеното ИК на БФС взе решение да отмени свиканото Общо събрание на 18.03.2022 г.

Членовете на ИК бяха запознати и с разработената съвместно с УЕФА 4-годишна стратегия за развитие на българския футбол и бюджетна рамка за същия период", написаха от БФС на официалния си сайт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Сандански може да настани 150 бежанци от Украйна
Община Сандански може да настани 150 бежанци от Украйна
Йенс Столтенберг: НАТО няма да изпраща войски в Украйна
Йенс Столтенберг: НАТО няма да изпраща войски в Украйна