НОВИНИ

БФС призова Бербатов да спре с "пропагандните акции и лъжливите внушения"

бфс призова бербатов спре пропагандните акции лъжливите внушения
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 09.11.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският футболен съюз излезе с официална позиция относно исковата молба на ФК Балкан (Варвара) за отмяна на всички решения от проведения на 12 октомври извънреден конгрес на централата.

Клуб поиска от Софийски градски съд отмяна на всички решения от конгреса на БФС

В обръщението си, БФС разясни защо делегатът на клуба от пазарджишкото село - Георги Градев не е бил допуснат да гласива на президентските избори и призова опозицията на Борислав Михайлов, в лицето на Димитър Бербатов и неговият екип, да прекратят с "нестихващите пропагандни акции и лъжливите внушения" в публичното пространство.

Публикуваме изявлението на БФС без редакторска намеса:

"Българският футболен съюз категорично се противопоставя на шумно тиражираните претенции за недопускането на делегат на футболен клуб „Балкан“ (Варвара) до участие в Извънредния конгрес на БФС на 12 октомври т.г. и нелепите усилия за зачеркване на вота, изразен от клубовете-членове на съюза.

Фактите са следните: Към датата на провеждане на Общото събрание излъчването на лицето Георги Градев за делегат на ФК „Балкан“ е обект на активна проверка от страна на прокуратурата, което автоматично прави участието му в мероприятието невъзможно.

БФС винаги е бранил коректното и почтено излъчване на делегати от страна на клубовете, тъй като именно техните гласове решават бъдещето на българския футбол – и неведнъж е подчертавал, че не би допуснал компромис, дори при най-малките съмнения. В случая са налице очевидни манипулации в опитите за излъчването на представител на клуб, без да бъде свикано и обявено общо събрание по надлежния ред. Това само по себе си е грубо погазване на всички правила и разпоредби, което превръща настоящите претенции в още по-несъстоятелни.

Що се отнася до присъствието – г-н Градев не просто присъства на конгреса, а го направи като част от антуража на кандидата Ивайло Дражев; практика, „усвоена“ и от други деятели на т.нар. инициативен комитет на Димитър Бербатов, заели места в Зала 1 на НДК от квотите на други кандидати. Доколко подобни действия са морални и доколко участието на голяма част от кандидат-президентите в конгреса бе реално – това оставяме на преценката на обществото и на съвестта на замесените.

Българският футболен съюз още веднъж изразява гордостта си от организацията на съдебно свиканото Общо събрание по време на пандемия – организация, получила специални похвали от страна на присъствалите висши функционери на ФИФА и УЕФА, и преминала безупречно въпреки постоянните опити за провокация по време на конгреса и след легитимно изразения вот на клубовете.

Нестихващите пропагандни акции и лъжливите внушения, хвърляни в публичното пространство, сериозно вредят на имиджа и нормалното функциониране на българския футбол – порочни практики, които демократично избраното ръководство на БФС категорично осъжда.

Призоваваме всички недоволни от вота страни да проявят уважение към избора на клубовете и към установените демократични ценности на държавата ни, вместо да упражняват нездравите си управленски амбиции за дестабилизирането на българския футбол".

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчитат висока смъртност от COVID-19 за последните 14 дни
Отчитат висока смъртност от COVID-19 за последните 14 дни
Окончателно: 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева
Окончателно: 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева