НОВИНИ

Бил Гейтс: Безценно е това, което вършат медицинските работници

bnt avatar logo
от БНТ
14:47, 10.04.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Наука и технологии

Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс даде интервю пред китайската държавна телевизия, в което говори за пандемията от Covid-19 и предизвикателствата, пред които сме изправени.

Ето какво сподели той:

Бил Гейтс: След като веднъж китайското правителство се ангажира изцяло през втората половина на януари, методът за социална дистанция беше приложен по много стриктен начин. Радостен съм, че това даде резултат, защото зададе модел за други страни, които са също толкова богати, колкото и Китай. И те го правят по свой начин, те няма да го направят по абсолютно същия начин, защото това е специфика на отделните общности.

Китай беше първата държава, която трябваше да се справи с това. Винаги е трудно да си първи в нещо, което тепърва се появява, тъй като много малко се знае за него. Но това, което Китай предприе, сега помага на останалия свят. Сега повечето китайци са обратно на работа, възобновяват се жизненоважните доставки към останалия свят, това е от съществено значение.

СНИМКА: БГНЕС

Бил Гейтс: Възхитителна е реакцията, особено в началото, когато се знаеше много малко за рисковете. Дори лекарите, които не бяха работили конкретно с коронавирус, пред себе си имаха сериозен риск, на който бяха изложени. И дори само като си представиш идеята, че те продължиха да си вършат задълженията, след като са започнали да осъзнават, че нещо вече се разраства. Впечатляващ е броят часове, които те вложиха в борбата с коронавируса, тежките условия, фактът, че трябваше да се изолират от техните семейства заради опасността от инфекция. И независимо къде сега заразата се разраства, станахме свидетели как медицинските специалисти се мобилизираха, първо в Китай, сега в Европа и Съединените щати. Безценно е това, което те правят. За жалост, развиващите се страни ще бъдат следващите, които ще трябва да се справят с епидемията, а там капацитетът да го сторят е по-ограничен. Това ще изправи здравните работници там пред още по-голямо изпитание.

СНИМКА: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От МВР пак призоваха гражданите да останат по домовете си
От МВР пак призоваха гражданите да останат по домовете си
БНБ разреши на банките да започнат отсрочване на кредити
БНБ разреши на банките да започнат отсрочване на кредити