НОВИНИ

Бил Гейтс: Ваксина срещу COVID-19 да има първо за нуждаещите се

бил гейтс ваксина covid първо нуждаещите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:10, 11.07.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Ваксината срещу нова коронавирусна инфекция трябва да бъде получена преди всичко от нуждаещите се, а не от тези, които са в състояние да плащат повече за нея, смята основателят на американската технологична корпорация Microsoft Бил Гейтс, предаде Ройтерс.

Това послание Гейтс оповести на онлайн конференцията за разпространението на новия коронавирус, организирана от Международното СПИН общество (IAS).

"Ако позволим разпространението на наркотици и ваксини в полза на онези, които са в състояние да плащат повече, а не на тези хора и места, на които има най-голяма нужда от лекарства, ще получим пандемия, която ще продължи по-дълъг период от време, ще донесе повече несправедливост и ще доведе до повече смъртни случаи “, каза Гейтс.

Основателят на Microsoft също подчерта необходимостта разпределението на ваксините да се основава не на икономически показатели, а на справедливост. „Задължително е когато има официално утвърдена ваксина срещу коронавирус, лидерите на страните да се разберат за разпределението й. Основни фактори, които трябва да се взимат предвид, са хората, а не собственият капитал на страните“, заключи той.

В началото на юли генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адан Гебрейсиус заяви, че ваксините и терапевтичните средства за коронавирус, създадени в света, трябва да бъдат достъпни за цялото население на планетата. Ръководителят на СЗО се въздържа от прогнози относно възможните срокове за разработване на ваксината.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда ръководят благотворителен фонд, който разполага с приблизително 50 млрд. долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на ОДМВР-Бургас Радослав Сотиров подаде оставка
Директорът на ОДМВР-Бургас Радослав Сотиров подаде оставка
Премиерът настоя комисията да вземе днес решение за свалянето на охраната от НСО на Доган и Пеевски
Премиерът настоя комисията да вземе днес решение за свалянето на охраната от НСО на Доган и Пеевски