НОВИНИ

Биляна Дудова с нова цел – световната титла по борба в новата за нея категория до 62 кг

биляна дудова нова цел ndash световната титла борба новата нея категория
bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 17.06.2022
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Световната и четирикратна европейска шампионка по борба Биляна Дудова е отхвърлила предложения да се състезава за други държави – водещи школи на Стария континент.

Единствената българка, спечелила три европейски титли в три различни категории е амбицирана да защити световното си злато в нова категория до 62 килограма.

По пътя към Световното първенство в Белград, Дудова взе аванс от една победа срещу основната си съперничка и фаворит в категорията Тайбе Юсеин. Биляна спечели шампионската титла на държавното първенство във Велико Търново в драматичен финал срещу Юсеин.

„Щастлива съм, че успях да стана първа на републиканското и отново да се докажа в новата категория, в която се състезавам. В момента съм на Белмекен, остава ми да тренирам, да се подготвям, да изчиствам грешки и със всяко следващо състезание да се подобрявам. Целта ми в най-близък план е да преследвам втора световна титла в новата за мен категория до 62 кг”, заяви Биляна Дудова пред БНТ.

На планетарния шампионат, според критерия на Българската федерация по борба, ще участва състезателката с два успеха – от държавното първенство и от турнир в Румъния. При равенство ще има преборвания.

Междувременно стана ясно, че Биляна Дудова е отказала да се състезава за друга държава.

„Имах доста добри предложения да се състезавам за друга държава, но аз съм българка ми дава сили и още по-голяма енергия на тепиха, когато се състезавам на големите първенства“, добави Дудова.

Автор: Свобода Маданска

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина френската кинолегенда Жан-Луи Трентинян
Почина френската кинолегенда Жан-Луи Трентинян
Предупреждение за опасно време в 18 области от страната утре
Предупреждение за опасно време в 18 области от страната утре