НОВИНИ

Биоцентралата в с. Труд работи въпреки заповедта за спиране

биоцентралата труд работи въпреки заповедта спиране
bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 31.10.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив предприе незабавни строги действия срещу биоцентралата в с. Труд, след като установи грубо погазване на Заповедта за принудителното ѝ спиране. Заповедта бе издадена от директора на екоинспекцията на 12 октомври.

Днес екоинспектори поставиха 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е възможно внасянето на суровина за работата ѝ. На оператора беше връчена и покана за получаване на пореден акт за установяване на административно нарушение.

Екоекспертите проверяват инсталацията в село Труд за трети път тази седмица. До последната инспекция се стигна след получен сигнал на "зеления телефон" от гражданин на селото за обгазяване от биоцентралата и продължаващо зареждане на ферментаторите със суровина.

Районната прокуратура разпореди проверка на биоцентралата в с. Труд

На проверката присъстваха представители на Регионалната здравна инспекция, Областна дирекция "Безопасност на храните" и Областна администрация-Пловдив. Експертите бяха на обекта за по-малко от час. Проверката установи, че представеният от собственика на биоцентралата план за извеждане от експлоатация не се изпълнява- единият от боксовете е пълен с брикети от слама, течността в перколатната вана е по-голям обем в сравнение с обема отпреди два дни, забелязан е товарен камион, движещ се към централата. Освен това дебитът на производствения биогаз не е спаднал въобще за повече от 48 часа и продължава да е около 80 % (1200 kW).

При установяването на последващи нарушения от страна на оператора от РИОСВ заявиха, че ще се наложат по-тежки санкции на предприятието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Моралес остава засега начело на ЦСКА
Даниел Моралес остава засега начело на ЦСКА
Няма данни задържаният у нас тунизиец да е свързан с терористичния акт в Ница
Няма данни задържаният у нас тунизиец да е свързан с терористичния акт в Ница