НОВИНИ

Битката за Соледар: Москва и Киев си оспорват контрола над града

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:49, 13.01.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
битката соледар москва киев оспорват контрола града
Слушай новината

След продължителни сражения руските военни обявиха, че са превзели украинския град Соледар. Победата би позволила на силите на Москва да настъпят към близкия град Бахмут и да изолират намиращите се там украински части. Украински представители обаче твърдят, че битката за Соледар продължава и обвиниха Русия в "информационна шумотевица."

Битката за Соледар е сред най-кръвопролитните за цялата война в Украйна, Киев направи сравнение със сраженията при Вердюн през Първата световна война. Тази седмица украинският лидер Зеленски заяви, че в града с население 10 хиляди жители преди войната, практически не е останала цяла стена.

По украински данни в Соледар все още са блокирани 559 цивилни, включително 15 деца. Според американски оценки Русия вероятно е превзела Соледар, но едва ли ще успее да обкръжи близкия Бахмут. Евентуален успех при Соледар обаче би бил необходима победа за Москва.

Руските сили не са превзели нито един украински град от юли миналата година и дори бяха принудени да отстъпят от завладени територии вследствие на успешна украинска контраофанзива. Пред парламента на Литва украинският президент заяви, че 2023-та година ще бъде решаваща.

"Имаме нужда от спешни решения на цялата антивоенна коалиция. Нови отбранителни решения, които ще позволят на украинските войници да отблъснат руската армия. Става въпрос най-вече за съвременни танкове, ефективна артилерия. Имаме нужда от нови решения за санкции, които да поддържат постоянен и силен натиск върху държавата агресор", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Киев и Западът посочват, че в Соледар действа наемническата руска групировка Вагнер. Нейният лидер Евгений Пригожин твърди, че неговите хора са единствени на терен, а във вторник обяви града за превзет.

Днес руското министерство на отбраната съобщи, че парашутисти са изиграли ключова роля за овладяването на града. Пригожин изрази изненада от твърдението и предупреди да не се обиждат неговите бойци и да не се крадат чужди постижения. Андрий Ермак от щаба на украинския президент заяви пред френския "Льо Монд", че "в Соледар се водят улични боеве, като нито една от страните не контролира града".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краснодар отмени контролата с Левски, предвидена за следващата седмица
Краснодар отмени контролата с Левски, предвидена за следващата седмица
Бенжамен Менди бе оправдан по седем от обвиненията срещу него
Бенжамен Менди бе оправдан по седем от обвиненията срещу него