НОВИНИ

Бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй": Няма да се сложи нелицензирано гориво в нито един блок, сигурността е гарантирана

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 02.11.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Бизнес
Слушай новината

Всяка криза създава възможности. България до сега не търсеше алтернативи поради факта, че Русия дали целенасочено или не създаваше най-ниските цени в Европа. Цяла Европа зависеше от руския газ. След изграждането на инфраструктурата, която позволява да се внася газ, в момента България е една от входните точки на Европа, а не само на Балканите. Това заяви в студиото на "Денят започва" бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

"Интерконекторът с Гърция позволява до 5 млрд. куб. метра, а страната ни изразходва около 3 млрд. куб. метра газ годишно. България все повече става център на разпределение откъм южната част - Азербайджан, Турция и Каспийския регион до север и на запад от нас", обясни Николов.

По отношение на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", Николов каза, че американската компания "Уестингхаус" до скоро беше единствената алтернатива, която можеше да доставя ядрено гориво, което е съвместимо с руското. И затова през 2019 г. беше подписано споразумение, дадено от АЕЦ "Козлодуй" за лицензиране на това гориво в нашия регулатор. Пътната карта казва, че следващата година през март трябва да приключи тази лицензия, отбеляза Валентин Николов.

"Ако не се поръча на "Уестингхаус" гориво за 5-и блок на АЕЦ, ще бъде заредено от новото гориво, за което "Уестингхаус" няма да има лиценз. Тоест ние изтърваме тази диверсификация. Няма да бъде сложено гориво, което не е лицензирано в нито един блок на АЕЦ "Козлодуй" и сигурността е гарантирана", посочи експертът.

По думите му АЕЦ "Козлодуй" плаща и поръчва да се лицензира това гориво и единствената алтернатива е била "Уестингхаус". Ако се пусне търг сега френската компания "Франатом" ще спечели този търг поради факта, че "Уестингхаус" не могат да лицензират гориво, което да се достави на 6-и блок. Затова ние трябва да имаме диверсификация - не може да доставяме само руска технология. Политическото решение е това - да се вземе от "Уестингхаус" и от "Франатом", това са нашите партньори - Франция и САЩ, уточни Николов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Груповата фаза в Шампионската лига приключва тази вечер
Груповата фаза в Шампионската лига приключва тази вечер
Тотнъм и Айнтрахт Франкфурт осъществиха обрати и продължават напред в Шампионската лига
Тотнъм и Айнтрахт Франкфурт осъществиха обрати и продължават напред в Шампионската лига