НОВИНИ

Бившата стоманодобивна фабрика, която прие състезанията в "Big Air"

Шоуганг
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:17, 16.02.2022
Чете се за: 01:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившата стоманодобивна фабрика "Шоуганг" е действала на пълни обороти, където днес се провеждат състезанията в ските и сноубординга. Зрителите дискутират дали това е поредната странност на игрите или добра идея, която ще остави послание след себе си.

Комините бълвали мръсни облаци над Пекин до януари 2011 г. Тогава компанията "Шоуганг" била принудена да затвори фабриката си. Замърсяването на въздуха от нея било значително и са били необходими мерки за намаляване на вредните емисии.

През годините в които китайската столица започва подготовката си за Олимпийските игри, се заражда идеята, че това място трябва да отправи послание към света, че Китай се бори с мръсния въздух и възнамерява да проведе зелен форум, а най-удачният инструмент за това е спортът.

През 2018 г. започва изграждането на конструкцията, което приключва през ноември 2019 г. То ще остане тук след Игрите и ще се превърне в първото постоянно в световен мащаб. То ще служи за провеждането на състезания по ски и сноуборд в дисциплината "Big Air". Днес Шоуганг е единственото място със сняг в Пекин. Снежните дисциплини се провеждат в Янцин и Чъндзякоу. Състезанията при мъжете и жените в дисциплината "Big Air" приключиха и противоречивото индустриално място отвори своята нова страница.

Автор: Калин Гугов, специален пратеник на БНТ в Пекин

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъжда се кога да започва учебната година
Обсъжда се кога да започва учебната година
Момчил Манчев: Алберт и Камен ще са голяма заплаха на следващите Олимпийски игри
Момчил Манчев: Алберт и Камен ще са голяма заплаха на следващите Олимпийски игри