НОВИНИ

Бизнес средата у нас година след началото на пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 09.03.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

За бизнес средата в България след пандемията и за това защо поскъпват биткойните, в студиото на "Денят започва" дискутираха Владимир Сиркаров, икономист от Съвет по икономически и публични политики, и Владимир Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп".

2020 година е безпрецедентна с множеството кризи - здравна, икономическа и социална в едно. Доста бизнеси бяха административно затворени. Ресторантьорите, хотелиерите, туристическият бранш като цяло беше сериозно ударен в отделни периоди от годината. Това посочи Владимир Сиркаров.

Той коментира, че търговията беше ударена сериозно, особено при първата вълна, когато имаше затваряне на цели държави. Доста вторични бизнеси също бяха ударени. От удара върху ресторантьорския бизнес пострада търговията на едро, малките фермери, които работят за хотелиерските комплекси.

Владимир Драмалиев посочи, че се наблюдава покачване на броя на онези, които решиха да търгуват с криптовалути. Нараства броят на трейдърите - хора, които търсят алтернативни начини да припечелят. Много от тях се насочват към дигиталните пари. Опитват се да набавят допълнителна информация, да разпознават различни технически индикатори. Това, разбира се, не е просто и над 80% от трейдърите губят пари.

Драмалиев обясни, че при криптовалутите дори не е необходимо да се търгува толкова. Достатъчно е било да се закупи определена валута и да се изчака една година. Грешката е, че повечето хора се впускат в едни действия по покупки и продажби, които невинаги са доходоносни.

Той допълни, че криптовалутата може да се обърне в реални пари и да се използва за разплащания при всеки един търговец.

Криптовалутите са подразделение на IT сектора, където хората в момента се насочват, тъй като това е сфера, която е прогресивна и се развива.

Сиркаров отбеляза, че по време на кризата технологичният сектор отчете сериозни повишения. Гейминг индустрията отчита и в момента сериозно развитие и растеж. От своя страна, платформите също повишиха приходите си.

Медицинският сектор, фармацевтиката безспорно имат печалби. Психологическият елемент, свързан със страха и презапасяването на много места по света, води до по-голямо закупуване на лекарства и други консумативи като маски и т.н., обясни Сиркаров.

Той каза, че постепенно българинът започва да повишава финансовата си култура и посъветва, ако някой има излишни пари, определена сума от тях да се задели в налични пари. Полезно и с перспектива за доходност е закупуването на инвестиционно злато, сребро и акции на златодобивни компании.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томова оказа съпротива, но не успя срещу Мертенс
Томова оказа съпротива, но не успя срещу Мертенс
Изсичат вековни дъбови дървета за възстановяването на Нотр Дам
Изсичат вековни дъбови дървета за възстановяването на Нотр Дам