НОВИНИ

Емил Кошлуков: Изборите са важни и трябва да достигнем до повече хора по удобен за тях начин

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 09.03.2021
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програма - Избори 2021 #ИзбериВажното.

Обществената медия пусна специален интерактивен сайт за отразяване на изборите, който събира и обобщава най-важната информация и предоставя данни за всички кандидати по райони.

Трябва да достигнем до повече хора по удобен за тях начин, каза в "Денят започва" генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

"Това законът не го изисква от нас, това е нашият принос към обществото. Даваме повече от това, което Изборният кодекс казва, защото изборите са важни и гражданите трябва да бъдат добре информирани. Трябва да знаят кои са депутатите в техния район, трябва да знаят и програмите на тези партии. Вярвам, че това приложение с интерактивната карта ще бъде много удобно, можеш да провериш всеки къде е. И заедно с другите приложения, които имаме за новините, особено с аудиочетеца, с който можеш да ги слушаш, ще бъде по-лесно за хората. Затова го правим", категоричен беше Емил Кошлуков.

БНТ с най-много програмно време, нови рубрики, безплатни форми и специален сайт за изборите

Той уточни, че по този начин, от една страна, БНТ помага на гражданите, от друга - на партиите, защото за тях в момента е много трудно да правят традиционната кампания със срещи, с митинги, с разговори в зали заради вируса. На тях ще им трябват повече медии и затова обществената телевизия е предвидила не само този сайт, но и страшно много допълнителен ефир: дебати от понеделник до четвъртък, "Гласовете на България", и четирите броя на "Референдум" и на "Панорама" този месец са отделени единствено за изборите, добавят се и дебатите в регионалните центрове в Благоевград, Варна, Русе и Пловдив.

"Гледам какво прави Европейският съвет за радио и телевизия EBU и другите обществени телевизии, които работят по темата - всички са се фокусирали към това - принос към обществото в тази тежка пандемия и ние го доказахме от самото начало", каза още Емил Кошлуков.

Той припомни уроците, които БНТ започна през март и които се оказаха страхотен успех и за телевизията като рейтинг, и за хората, които нямаше откъде да вземат уроци за децата.

"Сега продължаваме с уроците за матурите, отново произвеждаме съдържание, което да улеснява хората в тази пандемия. Излъчили сме страшно много брифинги покрай цялата история с коронавируса. Това трябва да прави обществената телевизия. И забелязвам резултатите, хората се връщат, даже млади хора, които не ни разпознаваха, за които брандът БНТ не говореше много, но това го виждам в скандинавските държави, в Южна Европа от справките, които дава Съветът - хората се връщат към сигурни източници, към традиционните, към тези, на които могат да разчитат и да вярват", каза генералният директор на телевизията.

БНТ отново е лидер на обществено доверие

От сутринта през целия ден има различни форми, през които партии и кандидати ще могат да се изявяват в ефира - от сутрешния блок "Денят започва", "Още от деня", "Денят започва с Георги Любенов", дебатите, които са всеки ден в 16.00 ч. "Референдум" и "Панорама" са безплатни и посветени изцяло на изборите.

"Имаме страшно много информация, нито една друга търговска телевизия не го прави. Буквално всяка партия, която участва в изборите, нейните представители ще могат да дойдат в БНТ и зрителите да ги видят и да направят преценка", допълни Емил Кошлуков.

Специална услуга ще бъде пусната в сайта на БНТ - тя ще субтитрира текста в момента на ефира. Услугата прави доста грешки, но на 80 или 90% предава точно съдържанието, а това е огромно предимство за хората с увреден слух, коментира генералният директор на телевизията.

"14 часа на ден започваме да субтитрираме, може би до 10-15 дни това ще тръгне, което е огромен обем. Практически всички предавания ще имат субтитри на сайта ни. Ще се опитаме по-нататък, с новите телевизори това е възможно, да добавим и канал, в който хората в линейната телевизия, в ефира ще могат да натиснат копче и да им излезе този надпис, ако искат", обясни Емил Кошлуков.

Всичко за предстоящия парламентарен вот можете да откриете на нашия специален сайт за изборите bntnews.bg/izbori2021

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изсичат вековни дъбови дървета за възстановяването на Нотр Дам
Изсичат вековни дъбови дървета за възстановяването на Нотр Дам
Предлагат преустановяване на занятията за учениците от 5-и до 12-и клас в Бургас
Предлагат преустановяване на занятията за учениците от 5-и до 12-и клас в Бургас