НОВИНИ

БК Локомотив Пловдив организира турнир в памет на Пенка Стоянова

В турнира ще се включат още съставите на Видабаскет, Политехника, както и тимът на Работнички от Република Северна Македония.

Пенка Стоянова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:59, 04.09.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Баскетболният Локомотив Пловдив ще организира мемориален турнир в памет на най-успешната баскетболистка на Пловдив - Пенка Стоянова, съобщиха от клуба на официална пресконференция. Надпреварата ще се състои на 21 и 22 септември с участието на четири отбора.

Освен Локомотив, в турнира ще се включат още съставите на Видабаскет, Политехника, както и тимът на Работнички от Република Северна Македония. В първия ден ще са полуфиналите, а във втория - мачът за трето място и финалът.

"Баскетболен клуб Локомотив иска да почете голямата Пенка Стоянова с мемориален турнир за мъжки баскетбол. Искаме да зарадваме Пловдив с такъв празник и да почетем личността ѝ. Смятам, че тя е сред най-големите символи на българския спорт. Искаме турнирът искаме да стане и да се провежда всяка година. Пенка Стоянова заслужава да има зала на нейно име в Пловдив", заяви председателят на БК Локомотив Евелин Парасков.

Пенка Стоянова е най-успешната баскетболистка на Пловдив. С националния отбор на България тя е сребърна медалистка от Москва 1980 и бронзова медалистка от Игрите в Монреал 1976 година. Участвала е на 8 европейски първенства, като печели сребърен медал през 1972 година във Варна и бронзов медал през 1976 година в Клермон Феран, Франция. Три пъти е била включвана в сборния отбор на Европа.

Легендарната баскетболистка си отиде от този свят на 16 август 2019 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите
Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите