НОВИНИ

Благоевград започва програма за контрол над популацията на безстопанствените кучета

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 04.12.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Започна програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Благоевград. Предвижда се да се извършва контрол върху регистрацията и кастрирането на домашните кучета.

Често в центъра и дори по крайните квартали на Благоевград се разхождат безстопанствени кучета. Жители споделиха, че бездомните животни създават неудобства, защото понякога са агресивни.

"Аз съм много страхлива и съвсем скоро ми казаха даже, там на булеварда, при чайките, че са нападнали, скочили са срещу някаква жена, даже ни предупреди - пазете се. Как има толкова случаи от нахапани, трябва да се събират в приюти”, смята жителка на града.

"Страх ме е до толкова, колкото наистина да не се стресне тя, да не се изплаши, някой да не ги ухапе и така нататък”, споделя майка.

Повечето от хората смятат, че трябва да бъдат предприети мерки за контрол над популацията на безстопанствените кучета.

"Притеснявам се от време на време, не винаги, защото ето това куче сега си лежи тук спокойно. В този хубав град просто не е приятно да има тичащи кучета”.

"Мисля, че не би трябвало да са в града, но пък смятам, че, как да кажа, труден е проблемът за справянето с тези кучета и трябва да се включат и общността, и правителствата, и гражданите”.

Голяма част от домашните животни не са регистрирани в общината. Това затруднява контрола, който трябва да следи за изоставянето на любимците.

В Благоевград имат проект за нов приют за кучета, но няма пари

"Ние до момента имаме 162 регистрирани в общината кучета. На фона на 1100 домашни, регистрирани във ветеринарната система, т.е. около 13-14% регистрация, но в голямата си част това е поради незнание. Малко от стопаните на домашни кучета знаят, че техен ангажимент е, когато си вземат куче, те трябва да го заведат на ветеринар, който издава паспорт. След издаването на паспорта и поставянето на чип, кучето трябва да бъде регистрирано в общината”, обясни Елена Боюклийска, експерт към работната група по програмата за безстопанствените кучета.

Освен преброяване и регистрация на домашните кучета, от общината предвиждат и други мерки.

"Кастрация на домашните кучета. Това е изключително важен момент, за да може наистина да се преборим на следващ етап и с популацията на безстопанствените, които всички знаем какво се случва”, допълни Боюклийска.

По програмата се предвиждат и редица информационни инициативи относно кастрацията и хуманното отношението към животните.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли риск да останем без елха за Коледа?
Има ли риск да останем без елха за Коледа?
Звездите от Млечния път: Най-точният каталог от телескопа "Гая"
Звездите от Млечния път: Най-точният каталог от телескопа "Гая"