НОВИНИ

Близки и приятели на починалата родилка на протест пред болницата в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 26.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Протест след смъртта на 29-годишната родилка в Русе. Ситуацията ескалира след като тази сутрин близки и приятели на семейството се събраха пред болницата, за да търсят отговори за трагедията.

В знак на подкрепа към семейството на починалата родилка от Русе близки и приятели се събират на протест пред Акушеро-гинекологичния комплекс към Университетската болница "Канев" в града.

29-годишната жена е била приета за второ раждане на 23 май и след секцио е родила здраво момченце. 12 часа по-късно обаче е починала.

По информация на близките ѝ часове преди фаталния край тя се оплакала, че има болки, но не е имала съпътстващи заболявания.

"Сестрата хърка, да изпусна ли шишето да я събудя? Жената, която е била при нея, на това нещо какво ще отговорите? Добре, жена ми е луда и си измисля", заяви пред БНТ съпругът на починалата родилка.

Когато съпругът ѝ на сутринта отива до родилното да я види разбира, че младата жена е починала.

"Белодробна емболия, това ми съобщиха докато бях до трупа ѝ. Това излезе от експертизата“, каза съпругът ѝ Мартин Симеонов

Ивелина постъпва в акушеро - гинекологичния комплекс в Русе на 23 май, за да роди по естествен път, но заради усложнения се наложило секцио. След това тя се е оплакала, че има болки. Близките й обвиняват дежурния екип в небрежност.

"Гнусно е! Покъртително е! Насила този живот да бъде отнет, тези деца да растат без майка и това младо момче да остане вдовец, заради това, че някой е спал", казва Елиза, приятелка на Ивелина.

Близките на Ивелина настояват за промени в пропуска на близки на родилките в лечебното заведение. Според тях по този начин при спешна нужда може да бъде повикан лекар веднага.

"Защо след като има смъртен случай, защо не са уведомили полицията да дойде на място, да се самосезира държавата? Защо е това легло тук? Те са на работа, не да спят. Същите са горе!“, казва Георги Симеонов, свекър на Ивелина.

"Искаме справедливост, която едва ли ще получим. Трябва да има отговори, но те са стандартни и едни и същи. Просто удобната диагноза!“, казва Гинка Обрешкова, леля на съпруга на Ивелина.

От ръководството на русенската болница уточниха, че в момента се извършва вътрешна проверка по случая.

"Моите съболезнования. Аз искам да запазим паметта на това момиче. Искам да бъде извършена аутопсия, която върви в момента. Очакваме проверка, експертна от медицинския одит, на който ще бъде представена цялата документация. Близките искаха да освободим тялото, а ние държахме да бъде направена аутопсия, за да се изясни истината", каза инж. Иван Иванов, директор УМБАЛ „Канев“ – Русе.

Семейството на Ивелина ще търси възмездие за смъртта й в съда.

Здравният министър обяви, че е назначена проверка по случая.

Вижте още в прякото включване на Пламенка Тонева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": Рисковете за кожата в летния сезон
"Питай експерта": Рисковете за кожата в летния сезон
Заради стачка на учителите - ще успее ли да се извърши ротацията на правителството в Румъния
Заради стачка на учителите - ще успее ли да се извърши ротацията на правителството в Румъния