НОВИНИ

Близкият изток, Украйна и Черно море - на фокус на срещата на външните министри от ЕС

В срещата участва и вицепремиерът Мария Габриел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:20, 22.01.2024
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Външните министри на страните от Европейския съюз обсъждат в Брюксел ситуацията в Близкия изток. За първи път за разговори в Брюксел пристигнаха и няколко от първите дипломати от региона.

В срещата участват и израелският министър на външните работи, генералният секретар на Лигата на Арабските държави, както и външните министри на Саудитска Арабия, Египет и Йордания.

Първите дипломати на Германия и Йордания вече заявиха, че вариантът "две държави" - израелска и палестинска, е единственият възможен изход от конфликта. В отделна сесия първите дипломати на ЕС ще разговарят и с колегата си от Палестина.

Министрите ще обсъдят влошаващата се хуманитарна ситуация в Ивицата Газа и необходимостта от предотвратяване на разпространението на конфликта в региона. В срещата участва и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Много съм щастлив, че успях да поканя толкова важни гости и ги убедих да дойдат. След разговорите с тях ще имаме дискусия с министрите от Европейския съюз. Аз предлагам всеобхватен подход. Мисля, че трябва да спрем да говорим за мирен процес в региона, а трябва да започнем да говорим по-конкретно за изпълнението на решението за двете държави. Нека да говорим за това какво искаме да постигнем. Ние искаме решение в рамките на формулата за двете държави. Нека да говорим за това. От сега нататък няма да говоря повече за мирен процес, а решението за двете държави", заяви Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският шахматен съюз прие Българската спортна федерация по шахмат за свой пълноправен член
Европейският шахматен съюз прие Българската спортна федерация по шахмат за свой пълноправен член
Симеон Николов е със счупен показалец след финала за Купата, ще отсъства до края на февруари
Симеон Николов е със счупен показалец след финала за Купата, ще отсъства до края на февруари