НОВИНИ

Близо 580 души са задържани при акция "Бяло"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:16, 13.12.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Близо 580 души са задържани при акцията срещу наркоразпространението, която се провежда в цялата страна. 470 са разследванията, досъдебните и бързите производства. Основен фокус на акцията е разпространението на наркотици около училищата, проврени са над 3000 училища и районите около тях. Последният удар на разследващите е от тази нощ, когато в село край Горна Оряховица е открито депо с 200 килограма марихуана. Наркотикът е разпространяван в няколко училища в региона.

Акцията срещу наркоразпространението започна на 7 декември и все още продължава. Приоритет са хората, които разпространяват наркотици край училищата.

"Краткотрайните ни цели са да изтръгнем българските деца от прегръдката на организираната престъпност, а крайната ни цел е да освободим българските граждани от тази напаст, която за съжаление доби изключително сериозни размери и мащаби", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

"Тези деца, които разпространяват дрога в училищата, също са жертви", допълни Борислав Сарафов, директор на НСлС.

От Националната следствена служба казаха, че има тревожна тенденция все повече деца да стават дилъри. Затова и акцията е насочена около наркоразпространението около училищата, а целта е българските деца да нямат лесен достъп до наркотици.

Само тази нощ е спряно разпространението на 200 000 дози марихуана, предвидени за продажба около училищата в Горна Оряховица и Лясковец. При акцията в село Джулюница е открито депото, където е съхранявана марихуаната, задържани са 6-ма души. Един от дилърите е на 16 години.

"Впоследствие беше задържано лицето, което организира цялата тази дейност. И стигнахме до основния разпространител - така нареченото депо", добави старши комисар Димитър Машов, директор на Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

За пореден път в хода на акцията институциите си благодариха за успешната съвместна работа. Изпълнителната, съдебната и законодателната власт трябва да се обединят в името на народа и да работят за хората, подчерта главният прокурор Иван Гешев и също коментира случая в Горна Оряховица.

"Става въпрос за организирана престъпна група. 200 000 дози не са попаднали при наши деца или шофьори", каза още главният прокурор Иван Гешев.

Акция "Бяло" ще продължи и зад граница в сътрудничество с министерството на вътрешните работи на Турция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от футболистите на Черно море продължават да тренират (Видео)
Част от футболистите на Черно море продължават да тренират (Видео)
От ДПС заявиха, че по-скоро ще подкрепят кабинета "Габровски"
От ДПС заявиха, че по-скоро ще подкрепят кабинета "Габровски"