НОВИНИ

Европейският парламент отстрани заместник-председателя Ева Кайли, обвинена в корупция

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:43, 13.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Ева Кайли вече официално не е заместник-председател на Европейския парламент. Гръцката евродепутатка е с повдигнато обвинение за участие в престъпна група, която в замяна на големи суми пари и подаръци, е лобирала в полза на Катар. С почти пълно мнозинство, евродепутатите гласуваха за нейното отстраняване. В този час в парламента тече дебат по темата, като се очаква утре да бъде гласувана и резолюция.

С 625 гласа "за" и само един "против" Европейският парламент прекрати правомощията на Ева Кайли като заместник-председател. Двама евродепутати гласуваха с "въздържал се". От парламента съобщават, че решението им се свързано с продължаващото разследване на белгийските власти срещу Кайли и други трима души. Преди това председателският съвет на институцията гласува единодушно за отстраняването ѝ. Преди откриването на вчерашното заседание на парламента, председателят Роберта Мецола заяви, че е омерзена от случващото се в поверената ѝ институция.

"Гневът и тъгата, които изпитвам, са също толкова силни, колкото категоричното ми желание този парламент да излезе по-силен от тази ситуация. Нека бъде ясно - ЕП и европейската демокрация са атакувани. Аз, както мнозина от вас, съм тук за да се боря с корупцията и да защитавам европейските ценности. Вярвам, че ще преодолеем това изпитание", заяви Роберта Мецола, председател на ЕП.

Мецола съобщи и че Европейският парламент ще проведе свое вътрешно разследване на случая "Кайли". Гръцката евродепутатка и други трима души са с повдигнати обвинения за корупция, участие в престъпна група и пране на пари. Четиримата остават в ареста. В рамките на разследването полицията в Брюксел и Лиеж е иззела техника, над 1 млн. евро и други доказателства.

"Извършени са обиски в 16 жилища. През уикенда изискахме разрешение за обиск на офисите на няколко служители на Европейския парламент, които вече бяха запечатани от охраната в институцията. След претърсването на кабинетите на 10 души, бяха намерени още суми, получени чрез подкуп", каза Ерик ван дер Сипт, говорител на белгийската прокуратура.

Ева Кайли и останалите обвиняеми са обект на разследване от месеци. Според прокуратурата, те са прокарвали интересите на Катар във връзка със Световното по футбол и визовата либерализация за Доха в замяна на крупни суми пари. От емирството категорично отричат да са извършили нещо нередно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МО награди редник Венелина Поптолева за вицеевропейската титла по бокс
МО награди редник Венелина Поптолева за вицеевропейската титла по бокс
Уейн Рууни ще бъде спаринг партньор на Тайсън Фюри
Уейн Рууни ще бъде спаринг партньор на Тайсън Фюри