НОВИНИ

Коя е Ева Кайли - обвинената в корупция евродепутатка

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:22, 12.12.2022 (обновена)
5657
Чете се за: 07:30 мин.
По света
Слушай новината

Зам.-председателят на Европейския парламент Ева Кайли е с повдигнати обвинения и остава в ареста в Брюксел. Обвиненията срещу нея и още трима души са за корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Подозренията са за лобиране в полза на Катар и опит за влияние върху политическите или икономическите решения на европейската институция.

44-годишната евродепутатка от Гърция е добре позната в родината си от телевизионния екран. Ева Кайли изучава архитектура, но едва на 20 г. се впуска в политиката и става общински съветник. По-късно продължава образованието си, следвайки международни отношения и журналистика. Става лице на голяма частна гръцка телевизия "Мега", където води новините между 2004 и 2007 г.

Следва нов завой към политиката и на 29 г. става най-младият депутат в гръцкия парламент. През 2014 г. е избрана за евродепутат от групата на социалистите и демократите, запазвайки тази позиция до европейските избори през 2019 г. После става един от 14-те зам.-председатели на Европейския парламент - до петък, когато беше задържана по подозрения в корупция.

Член е на делегация на Европарламента, натоварена със задачата да развива отношенията на ЕС с Арабския полустров. Ева Кайли посещава Катар малко преди откриването на Световното първенство по футбол и пламенно защитава реформите в страната. По-късно не се поколебава да обяви в самия Европейски парламент, че Доха е лидер при спазването на трудовите права - думи, изречени в контекста на обвинения за загинали работници в Катар по време на изграждането на съоръженията за Мондиала.

В родината си Кайли на няколко пъти се разгриначава от линията на партията, на която е член - "Пасок". При подписването на споразумението между Атина и Скопие, което слага край на спора за името на балканската страна, наричана сега Северна Македония, тя пише в Туитър: "Срамувам се. Това е непоправима щета за историята, Македония и гърците".

През 2019 г. критикува социалните помощи, насочени срещу икономическата криза, поставила страната в тежка ситуация и тласнала много гърци към бедност. Според Кайли обаче "обезщетенията са за мързеливи хора".

Сред задържаните в рамките на мащабната акция в Белгия е и партньорът и баща на дъщерята на Кайли - италианецът Франческо Джорджи. Той е парламентарен сътрудник в групата на социалистите и демократите, специалист по въпросите на човешките права и външните работи.

Бащата на гръцката евродепутатка също е изненадан, в момент, когато се опитва да пренесе значителна сума пари в брой в куфари, според белгийския вестник "Еко", но в крайна сметка е освободен. Белгийската полиция конфискува около 600 хиляди евро по време на обиските в края на миналата седмица.

Сред останалите задържани са още италианците Пиер Антонио Панцери, който е бивш евродепутат, и генералният секретар на Европейската синдикална Конфедерация Лука Визентини - последният беше преизбран начело на синдикалната организация миналия месец.

От 2014 г. Панцери работи в подкомисията по правата на човека в Европейския парламент, на която е председател в продължение на пет години. През 2019 г. в Доха също защитава Катар, който по думите му се е превърнал в еталон за защита на правата на човека.

Обиск е бил извършен в дома на белгийски евродепутат - социалистът Марк Тарабела, но той не е арестуван. В изявление Тарабела посочва, че не крие абсолютно нищо и е готов да отговаря на въпроси и да съдейства при разследването.

Сред останалите имена, замесени в скандала, е това на друга италианска евродепутатка от групата на социалистите и демократите Алесандра Морети. Разследващите са претърсили жилището на член на нейния екип, съобщиха белгийски медии. Морети заяви, че не е замесена, уточнявайки все пак, че е била на посещение в Катар в рамките на делегация на Европарламента. Белгийският в. "Соар" припомня, че Морети е била най-малко веднъж в държавата от Залива, заедно с колегата си Марк Тарабела.

Разследването на скандала продължава, а междувременно Европейският парламент отне правомощията и привилегиите на заподозрените.

Гръцката Агенция за борба с прането на пари замразява всички активи на Ева Кайли. Мярката е във връзка с предполагаемото й участие в корупционния скандал, свързан Европейския парламент и Катар. Целта е да бъдат открити и блокирани парични средства или скъпи вещи, за които може да се докаже, че са свързани с прането на пари.

Запор на банковите сметки, сейфове, имущество, бизнес и други финансови активи на Ева Кайли и всички нейни близки, включително родителите ѝ. Гръцките банкови институции и други компетентни органи са информирани за мярката.

Янис Иконому, говорител на гръцкото правителство: "Случаят с г-жа Кайли е много сериозен и е в ръцете на белгийските власти. Той е сериозен поради много причини. На първо място, се пропуква доверието и надеждността на европейските институции, работата на Европейския парламент".

В Гърция, особено избирателите на Пасок, от чийто редици Ева Кайли вече е изключена, са в шок. Мнозина гледат с недоверие на съобщенията от Брюксел, защото тя е най-популярното лице на социалистите. В Гърция се питат какво ще се случи, ако не се докажат обвиненията срещу нея.

Катя Пеева, кор. на БНР в Гърция: "Хора, които я познават и са работили с нея, казват, че ако тя действително е потънала в схема на корупция, кой логичен човек на такъв пост държи повече от половин милион евро вкъщи с чанти. Ако пък е участвала в пране на пари и други престъпления, го е направила напълно съзнателно, защото Ева не е от хората, които се поддават на чувства, при нея, в политиката предимно, всеки ход беше обмислен".

Според гръцки медии Кайли притежава шест недвижими имота, шест автомобила, 463 хиляди евро в сметки, инвестиции в размер на 2,4 милиона евро и няма заеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФВ проведе семинар на тема "Ролята на треньора при подрастващите" в Плевен
БФВ проведе семинар на тема "Ролята на треньора при подрастващите" в Плевен
Делото срещу Георги Семерджиев започва по същество
Делото срещу Георги Семерджиев започва по същество