НОВИНИ

След автобусната катастрофа край Младиново - една жена загина, няма опасност за ранените (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 12.12.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

68-годишна жена от Бургас загина при тежка катастрофа снощи по пътя Свиленград-Тополовград. Автобус с 40 пътници се преобърна край свиленградското село Младиново, 19 са пострадалите. Групата се прибирала в Бургас от екскурзия до гръцкия град Кавала.

Пострадалите, сред които 2 деца, са транспортирани до болниците в Хасково, Свиленград и Харманли. Няма опасност за живота им.

"Състоянието на пациентите е добро, нямат опасност за живота. От 10 пациенти, които са дошли в болницата в Хасково, 9 са настанени", заяви д-р Георги Гелов, директор на МБАЛ-Хасково.

Часове след инцидента в хасковската болница дойде здравният министър.

"Единственото, което ще организира директорът на болницата, е психолог. Защото са травмирани след самата катастрофа", коментира д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването.

Причините за инцидента се изясняват, проверяват се всички версии.

"Две основни версии. Едната е човешка грешка във връзка с несъобразена скорост по повод мокрия участък, валяло е дъжд, както знаете. Другата е техническа неизправност, внезапно възникнала в превозното средство. Първата регистрация е преди 25 години. Това сме установили. Минал е годишен технически преглед през октомври, а преди това през април", заяви Иван Стоянов, окръжен прокурор.

Снимки: БГНЕС

В "Денят започва" директорът на Автомобилна администрация Бойко Рановски заяви, че най-вероятно са били направени достатъчно почивки по пътя. Шофьорът е бил един. Той е на 51 години и опитен.

Бойко Рановски за катастрофата край Младиново: Автобусът е регистриран 1997 г., има валиден технически преглед

Да окаже психологическа подкрепа и организира преместването на пострадалите в Хасково дойде и кметът на Бургас.

"Багажът им е прибран от ОД на МВР в Бургас. Днес предстои да бъде предаден. И започваме тази логистична организация да преместваме пациентите в бургаските болници, най-вече за да бъдат близо до своите близки", каза Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Автобусът е пътувал редовно в чужбина, шофьорът е опитен и без нарушения. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни.

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" експертът по пътна безопасност Диана Русинова заяви, че мястото на катастрофата е с липсваща маркировка, има само средна разделителна линия. По думите ѝ няма пътни знаци, които да предупреждават за опасен завой, както и задължителен знак за скорост 40 км/ч.

Автор: Цанка Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столично дерби на 1/4-финалите на Купата на България
Столично дерби на 1/4-финалите на Купата на България
Николай Габровски: Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили
Николай Габровски: Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили