НОВИНИ

Какви са приоритетите на проектокабинета "Габровски"?

Николай Минков
от Николай Минков
17:11, 13.12.2022
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Какъв е прочитът на програмата на проектокабинета "Габровски". Каква е експертизата на предложените за министри - да решат важните пред страната въпроси, които да ни изведат от кризата?

Кандидатът за премиер проф. Габровски обяви амбициозни приоритети, сред които приемане в Шенген и Еврозоната, правосъдна реформа, бързи и ефективни антикризисни мерки, сваляне на инфлацията, вдигане на растежа и данъчната устойчивост, евроатлантическа външна политика. И изрази увереност, че номинираните за министри могат да изпълнят задачите. Бюджетът като че ли обаче ще бъде задача №1.

Проектокабинетът на Габровски обяви приоритетите си

Поради тази причина днес по предложение на Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС финансовата комисия се отказа да гласува на второ четене удълженото действие на сегашния бюджет през 2023 година с мотива, че проф. Габровски трябва да предложи нов, ако Народното събрание подкрепи структурата и състава на Министерския съвет утре.

Синдикати и работодатели твърдят, че най-добрият вариант е редовен кабинет, който да представи нов бюджет за следващата година.

"Фатално е, че държавата няма бюджет за следващата година. Отдавна казахме, че това, което се внася тук и както виждате първоначалната идея да не се развихри в Народното събрание наддаване или предлагане за увеличение на този или онзи параметър всъщност е провалена", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

По думите му от гледна точка и на стабилността, и как ни гледат нашите партньори приемането на нов бюджет е далеч по-устойчив подход, отколкото този, който се прави в момента.

"Голям проблем е това, защото има много предложения, които, ако бъдат приети между двете четения, ще се увеличи с няколко милиарда допълнително дефицитът, което никак не е добре, което ще даде нов тласък и на инфлацията и ще осуети нашето членство в еврозоната. За нас е много важно разумът да победи популизма", допълни Василев Велев, председател на АИКБ.

Няколко знакови имена има в проектокабинета, които през годините са показали, че са доказани професионалисти в своята сфера и се очертават като локомотив за заложените приоритети на проф. Габровски.

Изборът на Драгомир Заков за външен министър не изненада никой в ситуацията на война в Украйна. Доказан дипломат от кариерата, убеден евроатлантик. Малцина обаче знаят, че при участието му като наборен военнослужещ в операцията "Джойнт Гардиън" в Югославия е отличен с персонална награда от Армията на САЩ през 2001 година.

Година по-късно започва дипломатическата му кариера първо като аташе в НАТО, после заема висши длъжности във външно министерство, през 2019 година е посланик в НАТО, за да се стигне до избирането му за министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

Като личен принос на Заков може да се определи предложението на редовното правителство през лятото за закупуване на втора ескадрила изтребители Ф-16 блок 70, която парламентът ратифицира миналата седмица. Той бе твърд поддръжник бюджетът за отбрана да нарасне до 2% от БВП - силна заявка, как би се справил с външнополитическите предизвикателства пред България - подкрепа за Украйна, намиране на нов конструктивен тон за преодоляване на спънките към Шенген.

Знаково име на дипломат в последните години - Меглена Плугчиева. Добре позната от вицепремиерския ѝ пост в правителството на Станишев и Тройната коалиция. Не всичко в миналото ѝ бе розово. Скандалът "Батко и братко" не я подмина и дори беше привлечена като свидетел по делото. Дали нейната номинация е реверанс към левицата за една мълчалива подкрепа за проектокабинета "Габровски", предстои да видим.

Не може обаче да ѝ се отрече личният принос по присъединяване на България към Европейския съюз. Като ръководител на екипа за преговори с Европейската комисия по глава "Земеделие" в кабинета "Сакскобургготски" тя много бързо успя да намери конструктивния тон с Брюксел и да затвори горещите глави, което ускори еврочленството ни.

Сега като кандидат за вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда ще има нелеката задача да гарантира средствата по втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост, които минават през задължително ограничаване с 40% на въглищната енергетика, част от Зелената сделка. Ще успее ли Плугчиева да смекчи позицията на Европейската комисия и да спаси въглищните централи - това може би ще бъде първият тест пред нея, ако кабинетът бъде избран.

Още един политик от времето на Тройната коалиция, сега посочен за възлов вицепремиерски пост - Миглена Тачева, номинирана за заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието.

Тя трябва да разплете възела около зациклилата правосъдна реформа и да промени негативните нагласи навън, че страната ни потъпква правовия ред. Премахването на недосегаемостта на главния прокурор е залог за реформата на съдебната система и отпускането на близо 8 милиарда лева от Плана за възстановяване.

Политическата кариера на Тачева започва през август 2001, когато е назначена за заместник-министър на правосъдието в правителството "Сакскобургготски". От октомври 2001 година е председател на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД.

Два мандата е начело на Националния институт по правосъдие. Един по-задълбочен прочит на кандидатурите на Тачева и Плугчиева като че ли навеждат на мисълта за влиянието на НДСВ и Симеон Сакскобургготски в настоящата политическа ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа в центъра на София
Верижна катастрофа в центъра на София
Елка Васева е новият председател на Българския стрелкови съюз
Елка Васева е новият председател на Българския стрелкови съюз