НОВИНИ

БЛС: Немедицински лица предлагат онлайн консултации с лекар в различни платформи

блс немедицински лица предлагат онлайн консултации лекар различни платформи
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:08, 24.03.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Във връзка с множеството постъпили сигнали към Българския лекарски съюз за регистрирани немедицински лица в различни платформи, предлагащи онлайн консултации с лекар или възможност за записване на часове за преглед при специалист, от БЛС информират:

Направена проверка от съсловната организация показа, че подобни платформи не носят отговорност за верността, точността и актуалността на данните, публикувани в профилите на потребителите или медицинските лица, нямат и задължение да обновяват и актуализират данните.

Във времена на пандемия, когато хората все по-често прибягват до подобни услуги е особено важно те да бъдат сигурни, че срещу тях стои специалист и че записват час за консултация при лице, което има право да упражнява лекарската професия у нас. Това е и едно от основните задължения отредено със Закон на БЛС – да гарантира, че практикуващите медицинската професия лица в страната действително са лекари.

В тази връзка: Препоръчваме на всички потребители, ползващи подобни платформи, да се уверят, че специалистите, при които записват своя час за консултация или преглед имат право да упражняват лекарската професия на територията на Република България.

Проверка може да бъде направена ТУК с въвеждане на имената и/или УИН на конкретния специалист.

В случай, че няма налични данни за лицето, това означава, че то няма право да упражнява лекарската професия у нас и има вероятност да не притежава необходимите квалификационни документи.

Сигнали за нарушения могат да бъда подавани на: blsus@blsbg.com

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в Индия: Водят ли скъсаните дънки до морална деградация?
Скандал в Индия: Водят ли скъсаните дънки до морална деградация?
Работник оцеля по чудо, след като багерът му падна от 400 метра в дере
Работник оцеля по чудо, след като багерът му падна от 400 метра в дере