НОВИНИ

БНТ обявява новата сесия за филмопроизводство

Айше Сали
от Айше Сали
21:02, 05.10.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

БНТ отново покани талантливите български режисьори и продуценти да превърнат своите идеи във филми и сериали чрез новата си конкурсна сесия. Представянето на съвременни български автори и връзката между киното и литературата отново ще бъдат приоритет на обществената медия. Приемането на проекти започва от 16 октомври.

"Уроците на Блага" беше отличен 7 пъти на фестивала "Златна роза"

Понякога в историите от екрана на БНТ зрителите откриват себе си, друг път се замислят дали видяното отговаря на техните представи. Пазим спомените за любимите актьори, а филмите с наша подкрепа все по-често получават световно признание. Така продължаваме да бъдем Дома на българското кино.

"Мястото на БНТ е специално, когато говорим за филмопроизводство. Особено в момента е ключово. Без БНТ качествена тв продукция се произвежда много трудно", каза режисьорът Виктор Божинов.

Две конкурсни сесии - за игрално кино и сериали, както и за копродукции и предварителни откупки са отворени за филмовите продуценти.

"Заделили сме средствата, които са определени по закон или 10% от субсидията. Надявам се да имаме добри кандидати и предложения. Доста години не беше правено. Този път пускаме и детски сериал. Много ни трябва такава продукция", коментира Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ.

В категорията за детски пълнометражен филм очакваме предложения с времетраене до 85 мин., а за дебют - 54 минути. На тази конкурсна сесия обществената телевизия ще подкрепи създаването на сериал от съвременен български автор, детски и криминален сериал, както и ситком.

Снимки: Десислава Кулелиева

В копродукциите за филм и сериал няма определена тема или жанр. Очакваме и два проекта под формата на предварителни откупки за излъчване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия може да бойкотира ЛОИ Париж 2024
Русия може да бойкотира ЛОИ Париж 2024
Убедителен успех класира Гергана Топалова за четвъртфиналите в Лисабон
Убедителен успех класира Гергана Топалова за четвъртфиналите в Лисабон