НОВИНИ

Премиерът коментира фалшивия клип, в който "предлага" инвестиции на нацията (ВИДЕО)

Проверка на ГДБОП е установила произхода на видеото, генерирано с изкуствен интелект

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:25, 05.10.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Манипулираното видео е представено като обръщение на премиера към нацията и цели да събере неправомерно лични данни на потребителите като предпоставка за участие в инвестиционна схема. За да подсилят усещането за достоверност неизвестните автори го представят като част от новинарска емисия.

"Гарантирам за вашите пари с моята репутация. Всеки инвеститор ще реализира печалби", уж казва премиерът.

От Брюксел премиерът увери, че става въпрос за киберпрестъпление, а сигналът е препратен на МВР.

"Аз никога по никакъв повод не съм призовавал хора да си предоставят личните данни и никога няма да го направя. Много е важно хората да знаят, че не трябва да го правят , който и да им се появи по телевизора".

Изкуственият интелект не подмина властта - появи се фалшиво видео и с премиера Денков

Проверката на ГДБОП е установила, че видеото е публикувано във фейсбук чрез компрометирана страница на полска фирма за уеб дизайн. Множество детайли издават, че видеото е фалшификат.

"Има разминаване в отварянето на устата. В словореда, в това видео има думи, които се изговарят неправилно. Призоваваме гражданите да са внимателни, да игнорират подобни материали", коментира Владимир Димитров - началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

"Ще се опитаме да стигнем да първоизточника. Предвид съдържанието на видеото предполагаме, че става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с инвестиционни измами."

Най-вероятно целта на измамниците е била да съберат максимален брой лични данни на потребители, за да може след това те да бъдат потърсени от колцентрове, които се занимават с финансови инвестиции.

"Подобна дейност предполага и добри познания на киберпрестъпниците за тяхното минимизиране в интернет. При голяма част от нашите разследвания сме успявали да стигнем до извършители в други континенти", обясни Владимир Димитров.

Според анализатори подобно видео трябва да се разглежда и в контекста на хибридната война в Европа, където ролята на изкуствения интелект ще става все по-голяма.

"Въпреки че изглежда дело на измамници съвсем сериозно трябва да се замислим за варианта, в който нарочно е направено да изглежда по този начин, а всъщност - политическа атака идваща от друго място, например от чуждестранна държава", коментира Горан Георгиев - анализатор Център за изследване на демокрацията

Открадната самоличност с изкуствен интелект: Фалшиво видео с Аделина Радева обикаля социалните мрежи

Според експерти най-голямата опасност от заливането на интернет пространството с дийп фейк видеа е създаването на общност с нулево доверие, където хората няма да могат да разграничат истината от лъжата дори когато става въпрос за решения , които касаят пряко техния живот. Според IT специалисти обаче бъдещето не изглежда чак толкова песимистично, а връзката между изкуствения интелект и човека ще става все по-силна, особено в социалните мрежи.

"2024 година ще бъде годината, в която ние ще формираме първите официални приятелства и комуникации и отношения с изкуствен интелект. Може да имаме известен човек наш личен асистент и приятел и да кажем Робърт Де Ниро да ти бъде ако кажем, че искаш да учиш в НАТФИЗ твой личен асистент и да ти помага да станеш най-добрия актьор в България", каза Александър Иванов - експерт в областта на информационните технологии и преподавател в СофтУни.

От IT индустрията уверяват, че ежедневно се разработват инструменти, които да противодействат на дезинформацията и ще гарантират, автентичността на всяко едно видео в дигиталния свят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш съветник на украинския президент пред БНТ: Путин се готви за дълга война в Украйна
Бивш съветник на украинския президент пред БНТ: Путин се готви за дълга война в Украйна
Черноморец Бургас допусна поражение във втория си двубой за ФИБА Къп и се размина с място в редовния сезон
Черноморец Бургас допусна поражение във втория си двубой за ФИБА Къп и се размина с място в редовния сезон