НОВИНИ

Напрежение в парламента: Депутатите обсъждат промените в Закона за енергетиката

Народните представители обсъждат либерализацията на пазара на ток

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 05.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в парламента при обсъждане на второ четене на промените в Закона за енергетиката, които продължават и в този час.

Ще скочат ли цените на тока за бита, след като домакинствата излязоха на свободния пазар и кога, както и каква ще бъде съдбата на НЕК.

Ако парламентът не гласува промените, страната ни няма да получи средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и от Фонда за справедлив преход.

Активни са партиите от опозицията. Енергийният министър остава мълчалив по темата кое налага битовите потребители да излязат на свободния пазар на 1 януари 2026 година, кое налага НЕК да спре да съществува като обществен доставчик още на 1 юли следващата година.

Това означава, че в този случай няма да се налагат квоти на електроцентралите за евтин ток, който да бъде предлаган на битовите потребители, а енергодружествата ще купуват тока от борсата, който е по-скъп. Разликата между регулираната цена и тока на борсата ще се поема от държавата поне до 2026 година чрез Фонда за сигурност на електроенергийната система.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

"Сметките за ток на всяко българско домакинство ще се вдигнат няколко пъти от 1 януари 2026 година, ако този законопроект бъде приет в този му вид. Управляващите подариха ядрените ректори, предназначени за АЕЦ "Белене" на Украйна, а всеки месец мислят как да затворят тецовете", заяви Йордан Тодоров от "Възраждане".

"2026 година е далече да става каквото ще. Ние да приемем този законопроект, защото Асен Василев трябва да си върже бюджета. Така излиза. За мен лично това е скандално. Този законопроект няма място в тази зала. Откажете се г-н министър", призова Драгомир Стойнев от "БСП за България".

"Ако този закон мине без нито една поправка и по начина, по който е предложен, това ще доведе до риска от изключително високи цени за битовите потребители и е хубаво чист експерт да ни обясни как можем да "метнем" енергото и да си намалим сметките с 8000 лв., но ми е по-важно министърът да отговори", каза още Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Законът въвежда и понятието енергийно бедни, но остава въпросът какви групи от населението попадат в тази квалификация и откъде ще дойдат средствата за техните компенсации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадинов: Внесохме вот на недоверие заради катастрофалната политика в енергетиката
Костадинов: Внесохме вот на недоверие заради катастрофалната политика в енергетиката
Бюджетната комисия одобри закупуването на нова бойна техника за българската армия
Бюджетната комисия одобри закупуването на нова бойна техника за българската армия