НОВИНИ

Спорещите синдикати в "Марица-изток" са постигнали примирие, блокадата на "Тракия" остава

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 05.10.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Седми ден остава блокадата на АМ "Тракия", която миньори и енергетици въведоха в знак на протест срещу териториалните планове за въглищните региони.

Според източници на БНТ днес се е провела среща между представители на синдикалните организации на ТЕЦ-2 и мините. Между тях настъпи раздор, заради подписването на споразумението от страна на представителите на електрическата централа. Днес от синдикалната организация на ТЕЦ-2 са определили това като грешка от тяхна страна. Общото становище до което са стигнали и двете страни е, че енергетиците продължават протеста, заедно с миньорите.

Седми ден продължават блокадите на миньори и енергетици

Протестиращите представители на "Мини Марица-изток" продължават да настояват за изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия. Те все още очакват тук, на място да дойдат и представители на правителството, за да преговарят с тях.

"Видяхме се, говорихме надълго и нашироко, категорично те са с нас, не са ни изоставили. Споразумението, което колегите разписаха. Може да са били подведени по някакъв начин, че това ще бъде изпълнено, но ние не получихме и един процент гаранция, че това споразумение ще бъде изпълнено", каза Бисер Бинев – КТ "Подкрепа".

"Ние търсим форми на диалог. Чакаме не само диалог, както иска г-н Денков, чакаме решения и действия най-вече. Ако няма действия, да дойде тук да обясни какво мисли той да прави", каза Пламен Чумарев - миньор.

Синдикалните представители и на миньори, и на енергетици са взели решение да се обърнат към адвокат по европейско право, който да провери какви са възможностите за изтеглянето на териториалните планове за справедлив преход от Брюксел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджетната комисия одобри закупуването на нова бойна техника за българската армия
Бюджетната комисия одобри закупуването на нова бойна техника за българската армия
Тристранката не постигна съгласие за минимална заплата от 933 лева
Тристранката не постигна съгласие за минимална заплата от 933 лева