НОВИНИ

Септември 2023 също е бил рекордно горещ - наближаваме ли прага от Парижкото споразумение?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:37, 05.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

И септември влезе в класацията на най-топлия месец, измерван досега, което е на път да превърне 2023-та в най-горещата година. Температурите през изминалите 9 месеца са били с 1,4 градуса по-високи в сравнение с прединдустриалния период. Температурният рекорд доближава прага от Парижкото споразумение - глобалното затопляне да остане под 1,5 градуса, за да се избегне климатичен крах.

Горещо, по-горещо, най-горещо. Степенуването на топлото време през последните години започва да напомня за детска игра, но превъзходната степен трудно може да опише климатичната реалност, в която живеем, предупреждават климатолози.

Топлата есен изглежда страхотно, но не бързайте да се радвате, призовават специалистите. Оказва се, че септември е бил с половин градус по-топъл от предишния рекорд и с 1,8 градуса по-горещ от прединдустриалния период - времето, когато атмосферата все още не е била наситена с парникови газове.

"От 2015 до 2022 г. бяха осемте най-топли години, откакто се води статистика. Става въпрос за 170 години назад във вреИ смето", каза Крис Хюит, директор на климатичните проучвания, Световна метеорологична организация.

2023 г. обаче надхвърли темепратурния рекорд от предишните години. Според експерти, причината за големите горещини са комбинацията от вредни емисии с Ел Ниньо - метеорологичното явление, което води до покачване на температурите.

"Тази дългосрочна тенденция на затопляне е свързана с непрекъснатото покачване на концентрацията на парникови газове. Трите основни газа - въглероден диоксид, метан и азотен оксид достигнаха рекордни стойности", каза Крис Хюит, директор на климатичните проучвания, Световна метеорологична организация.

Пикът на Ел Ниньо се очаква през декември, което може да донесе още високи температури. Това би превърнало 2023-а в годината, когато средната температура се е повишила с 1,5 градуса спрямо прединдустриалния период. Достигането на тази символична граница обаче не би означавало, че най-високата граница в Парижкото споразумение е достигната, тъй като то обхваща изменението на климата за дълъг период от време - десетилетия, а не отделни години.

Експертите прогнозират, че трайното затопляне ще настъпи между 2030 и 2035 г. Дотогава светът ще се сбогува с все повече гледки, които изчезват заради жегите. Ще ни връхлитат все повече мощни бури, като "Даниел", която взе жертви в България, Гърция и Либия. Наводненията ще се редуват с продължителни горещи вълни.

Тревожната прогноза е, че все повече хора ще изгубят живота си заради високите температури. Миналото лято, само в Европа, в периода май - август заради горещините са починали над 62 000 души.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моторист се удари челно в училищен автобус и загина
Моторист се удари челно в училищен автобус и загина
Георги Кабаков: Мотивирани сме целия екип, напрежението няма да повлияе
Георги Кабаков: Мотивирани сме целия екип, напрежението няма да повлияе