НОВИНИ

Напрежение в парламента заради териториалните планове

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 05.10.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемите на заетите във въгледобивната индустрия и в топлоцентралите отново влязоха в дебата на Народното събрание тази сутрин, въпреки че вчера парламентът гласува споразумението между кабинета и синдикатите в енергетиката. Стигна се до напрежение между опозицията и управляващото мнозинство.

Тонът беше даден от социалистите, които внесоха предложение незабавно да бъдат изтеглени териториалните планове за справедлив преход във въглищните региони - Стара Загора, Кюстендил и Перник - от Брюксел. Плановете са ябълката на раздора между управляващи, синдикати и работещи във въгледобивната индустрия. Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов демонстративно скъса споразумението от парламентарната трибуна, което предизвика ответна реакция от ПП-ДБ.

Седми ден продължават блокадите на миньори и енергетици

"Да знаят българските граждани и избирателите, и тези хората, които стоят по магистралите, да знаят какво се случва. Те искат плановете да бъдат върнати в България, да бъдат преразгледани, да бъдат преработени и тогава, изпратени отново. За съжаление в петък и вчера, и днес виждаме едно нежелание да бъдат разгледани наистина проблемите на енергетиците и на миньорите", каза Георги Свиленски от "БСП за България".

"Вчера след едно извънредно заседание , това Народно събрание прие едно решение, което е безсмислено. Просто вижте колко струва. То струва ето толкова... Можете да си го сложите някъде и да си го гледате", заяви Тошко Йорданов, ИТН.

"Току-що господин Йорданов скъса 5 от 6-те искания на протестиращите, с които дойдоха на преговорите”, коментира Васил Стефанов ПП-ДБ.

Пленарният ден продължава с обсъждане на второ четена на Закона за обществените поръчки.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блъснаха пешеходка на паркинг пред болница в Бургас
Блъснаха пешеходка на паркинг пред болница в Бургас
Авария оставя Карнобат без вода
Авария оставя Карнобат без вода