НОВИНИ

Седми ден продължават блокадите на миньори и енергетици

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 05.10.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Седми ден остава блокадата на АМ "Тракия", която миньори и енергетици въведоха в знак на протест.

Недоволните заявяват, че участъкът на 208-ия километър ще остане затворен до приемане на основното им искане, а именно изтеглянето на внесените от кабинета в Европейската комисия териториални планове.

Няма изгледи блокадата на магистрала "Тракия" да бъде премахната, съобщиха протестиращите. Палатковите лагери се умножават. Постоянно има смяна на протестиращи, защото хората няма как да идват в извънработно време, за да представят своята гражданска позиция.

Много от простиращите заявяват, че са гневни на опитите да бъде всят раздор и разединение сред тях. Те са категорични, че няма да допуснат политическо вмешателство в протестите.

"Задавам въпросът на господата управляващи: 4 млрд. ли струва българската енергетика, като само комплекса "Марица-Изток", генерира на година по 1,5 млрд? Предатели не са протестиращите колеги миньори и енергетици, предали са техните работодатели", заяви един от протестиращите.

"Трябва да направим всичко по силите си да си защитим работните места, да си защитим комплекса, нямаме друг избор ", каза още миньорът Мартин Георгиев.

Протестиращите казват, че са в постоянна готовност за диалог, но очакват представителите на държавната власт да отидат при тях.

Блокадата и на Прохода на Републиката продължава. Протестиращите споделят, че няма да предадат своите колеги миньори и ще протестират, докато протестират и те.

Енергетиците не са съгласни да спрат блокадата на Прохода, тъй като са солидарни към своите колеги миньори. Преди малко в административната сграда на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 се проведе събрание на единия от синдикатите - КНСБ. На него бяха разяснени точките по постигнатото споразумение, което синдикатите на централата подписаха. На заседанието се взе решение да продължат с блокадата.

Автор: Николай Райшинов и Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария оставя Карнобат без вода
Авария оставя Карнобат без вода
Трите опозиционни партии се обединиха около вота на недоверие
Трите опозиционни партии се обединиха около вота на недоверие