Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Открадната самоличност с изкуствен интелект: Фалшиво видео с Аделина Радева обикаля социалните мрежи

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:56, 29.09.2023
6264
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Фалшив видеоклип, с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева се разпространява в социалните мрежи. Неведнъж сме ви показвали лица на обществената телевизия, които се използват за фалшиви реклами. За първи път, обаче, за измамата е използван изкуствен интелект, който е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас.

Фалшивата новина, която "образът" на Аделина Радева поднася, е за нападение над кардиолог от директор на известна българска фармацевтична компания по време на живо предаване. Причината - направено сензационно изявление, което нарушава предварително уговорен сценарий.

Пореден опит за измама с фалшив сайт на БНТ

"Давам си сметка, че това е брутално, защото вече може да излъже мои близки хора. До такава степен достоверността се приближава и до такава степен се мачка доверието във всичко, което правим", казва самата Аделина Радева.

За водещата на "По света и у нас" това не е първият случай на злоупотреба. За първи път обаче потребителите се манипулират чрез фалшиво видео, създадено обаче на основата на автентични снимки, картина и звук. Вероятно гласът е компилация от различни новини, които са четени от Аделина. Само грешните ударения и накъсаните фрази издават фалшификата, но те изискват задълбочена проверка, която не всеки би направил.

EП прие първите правила за използване на изкуствен интелект

"Това е като да пуснеш един вирус, да нямаш лечение за него и да очакваш обществото в един момент да се саморегулира и лекува. На практика никой няма лекарство срещу тази грандиозна и грозна измама", коментира Аделина Радева.

Скоростта, с която се развива изкуственият интелект, е невиждана до момента, посочи Александър Иванов - експерт в областта на информационните технологии и преподавател в СофтУни.

"Тепърва започва злоупотребата с изкуствения интелект и със способностите му. Той има невероятната способност напълно да заблуди човешките сетива."

Изкуственият интелект - кой и как трябва да го регулира?

Според Александър Иванов създаването на подобно видео не изисква кой знае какви технически умения и на практика изкуственият интелект може да моделира всичко, което пожелаем.

"Щом имаме наша информация в интернет, тя не ни принадлежи. Ако има наши снимки в интернет, автоматично нашата идентичност и визуалните ни характеристики са достъпни за абсолютно всички."

Фалшиви призовки, търговия с ресурси и лекарства - как да разпознаем онлайн измамите?

Развитието на технологията не може да бъде спряно, категоричен е експертът. Нейните мащаби и способности тепърва ще предизвикат обществена дискусия около това какви трябва да бъдат правните, морални и психологически рамки, в които духът, изпуснат от бутилката, да бъде усмирен.

"Все още няма ясна правна рамка за тази технология. Тя е много нова. Нормално е правото да изостава, защото то има нужда от време да узрее и от общество, което да има ясна представа как иска да регулира даден въпрос", каза Александър Иванов.

Добрият пример - български ученици създават проекти с изкуствен интелект в помощ на хората

"След като години сме се старали да изградим доверие, ние, журналистите, институциите с хората и обществото и да ни вярват - сега се опитваме да ги научим да не вярват. Това ми се вижда страшно за морала и за бъдещето за обществото. Вече спокойно може да кажем, че не може да се доверим на нищо, което виждаме в дигиталното пространство и вярваме единствено на реалния свят и разговора между хора в реална среда", каза Аделина Радева.

Първите текстове, засягащи регулацията на изкуствения интелект, бяха внесени в парламента през май. Текстовете са свързани с обучението на технологията.

Вижте още във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златислава Чуканова и Венелина Поптолева се класираха за финала на Балканиадата по бокс
Златислава Чуканова и Венелина Поптолева се класираха за финала на Балканиадата по бокс
Какви обещания и предложения дадоха депутатите след протеста на миньорите
Какви обещания и предложения дадоха депутатите след протеста на миньорите