НОВИНИ

Добрият пример - български ученици създават проекти с изкуствен интелект в помощ на хората

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:42, 29.09.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Един положителен пример за използването на изкуствения интелект. Ученикът Георги Пашалиев от Софийската математическа гимназия постига исторически успехи за България в тази сфера.

След усилена работа, Георги записва името си сред авторите на НЮРИПС - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света. Така за първи път ученик от нашата страна ще участва с публикация на форум от такъв ранг. В изледователската програма на ИНСАЙТ работят още трима младежи. Днес ще ви срещнем с Георги и Мария Дренчева, а в понеделник - с Рени Паскалева и Теодора Тодорова.

Български ученик постигна исторически успех в сферата на изкуствения интелект

Работата на Георги започва през миналото лято, когато той е стажант в един от най-добрите университети в света - политехнческия университет в Цюрих, известен като университета на Айнщайн. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, проф. Мартин Вечев и докторанта от института Макс-Планк - Флориан Дорнер. А това лято е стажант в института ИНСАЙТ. Георги работи по проект, който създава надежден изкуствен интелект и запазва неприкосносновеността на данните при споделяне, например при болници с цел откриване на лечение за редки болести.

"Това е най-трудната част, идеята е да не позволяваме да се изпуска информация и ние се борим да създаден тази защита, като нашият проект е по-иникален, защото ние сме първите които съчетаваме изкуствен интелект и теория на игрите, точно като във филма Красив ум", каза Георги Пашалиев.

Основателят на ChatGPT: Изкуственият интелект ще направи революция в образованието

Стажантите на ИНСАЙТ са убедени, че изкуственият интелект е нещо позитивно, което може да улесни човечеството. Именно затова е важно да се изследва, за да не може да се злоупотребява. Мария Дренчева е в 12 клас на СМГ, тя е една от най-добрите математички е Европа, носител е на множество медали, първа е на еропейската олипиада по математика.

"Моят проект се занимава с изследване доколко е резистенствно обучението на графови невронни мрежи, като това е клон на изкуствения интелект, който се занимава машинно обучение на структурирани данни", каза Мария Денчева.

Така работата на Мария може да помогне за създаването на най-подходящите лекраства например. Като отново данните са защитени. Добрите резултати от стажа си, учениците дължат на работата си реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект.

Вижте още във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мегасблъсъкът между Усик и Фюри ще бъде факт
Мегасблъсъкът между Усик и Фюри ще бъде факт
Продължава блокадата на енергетиците и миньорите на магистрала "Тракия"
Продължава блокадата на енергетиците и миньорите на магистрала "Тракия"