НОВИНИ

Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 29.09.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, която гостува в предаването "Още от деня".

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

"В момента съществуват два дългосрочни договора за изкупуване на електроенергия от въглищни централи. Това са двата договора с "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". "Марица Изток 2", която е част от БЕХ, тя работи на пазарен принцип и знаете, че към изкупуване или гарантиране на минимална работа на централата от гледна точка сигурност на системата и на доставките, имаме практики да се налагат определени задължения на тази централа. Всички останали въглищни централи работят на пазарен принцип. Отдавна държавата ясно е заявила и не предоставя такива дългосрочни договори за предоставяне на енергетика", каза Петрова.

България ще изгуби 3 милиарда евросредства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход, обясни зам.-енергийният министър.

Протести, искания и блокаж на възлови пътища (ОБОБЩЕНИЕ)

"Министерският съвет одобри изменение в оперативната програма за регионите, неразделна част, от което са териториалните планове за справедлив преход, с цел същите да бъдат представени на ЕК, спазвайки крайният срок - 30 септември, който е утре. И стартиране на формалните преговори с Комисията по представената визия от наша страна, заложена в тези планове и респективно в оперативната програма, който процес се надяваме да приключи до края на годината, защото в противен случай губим средствата от Фонда за справедлив преход, които са в порядъка на 3 милиарда".

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Каратанчева загуби в полуфиналите на двойки в Сърбия
Лия Каратанчева загуби в полуфиналите на двойки в Сърбия
Николай Желязков: Доволен съм от представянето ни в Нови Сад, одготовката се движи според предвиденото
Николай Желязков: Доволен съм от представянето ни в Нови Сад, одготовката се движи според предвиденото