НОВИНИ

Владимир Путин обяви наследника на Пригожин

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:10, 29.09.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин поиска от бивш командир от частната военна компания "Вагнер" да започне набирането на доброволци, които да се бият в Украйна.

Путин поиска от членовете на "Вагнер" да положат клетва за вярност

Той е Андрей Трошев - приближен на основателя на наемническата групировка Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа през август, точно два месеца след неуспешния бунт на наемниците.

Владимир Путин обяви наследника на Пригожин. На среща снощи със заместник министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров и бившия командир в частната военна компания "Вагнер" Андрей Трошев, руският президент обяви, че Трошев отговаря за доброволческите отряди, които отново ще се включат в наричаната от Русия "специална военна операция" в Украйна.

"При последната ни среща говорихме за това, че се заемате със сформирането на доброволчески подразделения, които могат да изпълняват различни бойни задачи, основно в зоната на специалната военна операция. Вие самият бяхте в такава част преди повече от година и сте наясно, знаете кои въпроси трябва да се решат предварително, за да може бойната работа да върви по най-добрия и успешен начин", каза Путин.

Андрей Трошев е известен с позивна Седой или "сивокосия". Той е полковник от запаса, бивш кадър на руското външно министерство, ветеран от войната в Чечения и участник в руските военни действия в Сирия, заради което е обект на санкции от ЕС. Бил е изпълнителен директор във "Вагнер" и приближен на Евгений Пригожин, но не е подкрепил метежа през юни. В момента работи в руското министерство на отбраната.

Специално за БНТ: Бивш боец от "Вагнер" с ексклузивен разказ за организацията на Пригожин

Във фокуса на срещата между Путин и Трошев е било интегрирането на бойците от "Вагнер" в редовната армия. След смъртта на Пригожин Путин разпореди наемниците да се закълнат във вярност към Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пд открива новата Южна трибуна за сблъсъка срещу ЦСКА
Локомотив Пд открива новата Южна трибуна за сблъсъка срещу ЦСКА
Футболист на Ница заплаши да скочи от 100-метров виадукт, всичко приключи благополучно
Футболист на Ница заплаши да скочи от 100-метров виадукт, всичко приключи благополучно