НОВИНИ

Специално за БНТ: Бивш боец от "Вагнер" с ексклузивен разказ за организацията на Пригожин

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:00, 15.07.2023
10026
Чете се за: 17:15 мин.
Русия
Слушай новината

Бивш боец от "Вагнер", издигнал се в йерархията на военната компания, с ексклузивен разказ пред БНТ за организацията на Евгений Пригожин и похода му към Москва. Как изглежда армията от наемници и бивши затворници разказва Марат Габидуллин, бивш наемник осмелил се да разкрие тайните на организацията, която Кремъл използва в Украйна в своя книга издадена във Франция.

Марат Габидуллин е бивш наемник от "Вагнер", преживял десетки ожесточени битки, издигнал се до личен помощник на бизнесмена Евгений Пригожин през 2017 г. Габидулин завършва военно училище и 10 години служи в руската армия. След като я напуска влиза в затвора за убийство. След края на присъдата си започва кариерата му в частната армия. Така през 2015 г. в момент на криза и депресия организацията на Пригожин се превръща в изход от задънената улица и шанс за нов живот.

Ето какво каза той пред Тихомир Игнатов:

- Какви са изискванията за работа във "Вагнер"?

- По мое време главно условие за приемане беше да имаш военна специалност. Трябва да си служил вече във въоръжените сили и да имаш съответните навици във военното дело. Това беше единствено и определящо условие. Имаше тестове за проверка на познанията ни по военно дело, физическа подготовка, но както вече казах – основното условие беше преди това да си служил във въоръжените сили. Това беше тогава. Сега ситуацията се промени, днес много от бойния състав на Частната компания "Вагнер" не са служили преди това в армията.

- Какви хора работят в момента във "Вагнер" и какви са заплатите?

- Това са различни хора, в това число и такива като мен, които в определен етап от живота си са били издирвани. Аз бих разделил хората, които влизат условно в ЧВК Вагнер, на три категории: първата – професионалисти, специалисти, дълбоко затънали, така да се каже, във войната, и които вече не виждат за себе си друг начин да живеят и да изкарват пари; това е най-малката категория; втората, основна категория – това са хора, дошли само за да изкарат пари, тук се плащат големи пари, такива пари човек излязъл от каквато и да е социална среда в Русия не би могъл да изкара на нито едно друго поприще. Третата група, това са романтици, решили да се изпробват на война, част от които преминават в категорията на професионалистите, и друга част от тях, като изпитат на гърба си, какво е войната, просто си тръгват. Заплатата на редовия състав, в случай че участват в бойни действия е 240 хиляди рубли на месец, плюс различните надбавки, нещо като премиални, а оттам нататък – по градация: командир на отделение, командир на взвод, командир на отряд, което на практика е най-високото стъпало.

Лидерът на "Вагнер" Пригожин призова руската армия на бунт срещу военното ръководство

- Как бихте анализирали бунта на Вагнер и похода на Пригожин към Москва? Спонтанна реакция ли беше или добре обмислен план?

- Мисля, че в този смисъл трябва да се вярва на самия Пригожин – той изобщо не е имал намерение да сваля властта, не се е целил във властта на Путин, той просто сам за себе си е решил, че е настъпил удобния момент да призове президента на страната да направи извод или в негова полза, или във полза на Шойгу, като е сметнал, че си е изградил добър авторитет като ефективен военен лидер; докато Шойгу, грубо казано, отвсякъде се е изложил в тази война. То той не отчете факта, че Шойгу е необходим на Путин не като ефективен министър на отбраната, а като една от опорите на неговата власт, като личност, която като такава контролира едно от водещите министерствата в правителството. Когато той осъзна това, той разбра, че от това нищо няма да излезе, той просто даде команда да се обърнат отрядите, които напредваха към Москва, - не всичките сили на ЧВК "Вагнер" бяха задействани в това движение. И те се върнаха в базовите си лагери. И знаете ли, сама по себе си обстановката е доста нажежена. В сформиралата се вече ситуация през цялата тази година, всякаква провокация може да доведе до сблъсък. Но направо казано, аз не мисля, че усилията на ЧВК "Вагнер" са били насочени към това да бъде атакувана Европа – това би бил пряк конфликт с НАТО, а НАТО – това не е Украйна, това може да доведе до глобални последствия.

Кой е Евгений Пригожин - наемникът, осмелил се да предизвика Путин

- Смятате ли, че позицията на "Вагнер" в Беларус крие опасности за сигурността в Европа? Какво да очакваме от войниците на Пригожин в Беларус?

- Не мисля, че ЧВК "Вагнер" се съсредоточава в Белорусия, за да осъществи някакви настъпателни действия срещу страните от НАТО в Европа. Не смятам така.

- Ти беше личен асистент на Пригожин. Бихте ли ни казали какви са неговите методи за управление на организацията?

- Той е привърженик на твърдия стил на управление, може да се каже тоталитарен стил, предприемчив, умен, креативен, мащабно мислещ човек, както показаха скорошните събития. Той управлява доста умело, може да се каже, че той е ефективен мениджър, за което може да се съди и по неговите бизнес проекти, които нямат отношение към ЧВК "Вагнер". За времето, прекарано на това поприще, докато е управлявал ЧВК "Вагнер", той до голяма степен е напреднал в областта на военните знания. Със своя демарш той разбира се, усложни живота си. Преди това всичко се нареждаше добре, успешно за него, той може да е разчитал, че би могъл да вземе участие и в политическия живот на страната... Със своите действия днес той до голяма степен усложни положението си. Но от друга страна, ако говорим за съществуването на ЧВК "Вагнер", мисля че ако висшето политическо ръководство на Русия не е загубило окончателно способността си да мисли рационално, то те ще запазят този проект. Той е ефективен в онзи смисъл, който се разбира в Русия, при руските условия.

- Кои са хората зад Пригожин и какво ще е бъдещето му след бунта на "Вагнер"? Според вас има ли шансове за политическа кариера?

- Къде е сега Пригожин е сложно да се каже, аз не го придружавам, а що се отнася до заплахите за живота му, то той би трябвало да се опасява от една страна от заплахата от страна на глобалните комерсиални структури, които той измести от достъпа до ресурсите на Централната Африканска република и другите африкански страни.

- Според вас къде е сега Пригожин и има ли опасност за живота му?

- Не мисля, че руските спецслужби и други заинтересовани лица от Русия замислят физическата му ликвидация. Изобщо фактите на използване на такива формирования в театъра на традиционната война успоредно с националните въоръжени сили – това по-скоро говори за деградация на държавната система в Русия, това е очевидно, но при нормален разумен подход, това е просто някакъв нонсенс – защо тогава изобщо да поддържаме въоръжени сили? Но основната функция на ЧВК "Вагнер" в течение на цялото това време се състоеше в това, да организира един вид натиск, много силен концентриран натиск на един участък от фронта, имам предвид Бахмут, за да може с непрекъснати атакуващи действия да парализира резервите не украинските въоръжени сили, да привлече вниманието към себе си и да създаде реална заплаха за пробив, като по този начин да намали натиска на другите участъци от фронта, да даде възможност на въоръжените сили на Русия да дойдат на себе си, да попълни състава си за сметка на новомобилизирани, и да подготви отбранителната линия на онези рубежи, които вече са били достигнати. Тази своя функция той изпълни в пълна степен, и както знаем сега настъплението на украинските въоръжени сили днес е силно възпрепятствано именно от наличието на тези укрепления, които през това време подготвиха руските въоръжени сили. Що се отнася до екипировката, оборудването - общоизвестен факт е, че в това отношение руската армия винаги е изоставала от всички напреднали армии в света, тъй като у нас войникът като личност никога не е бил достатъчно ценен и никой не го беше грижа той да има удобна, функционална униформа, качествено снаряжение и тем подобни. Макар че, що се отнася до ЧВК "Вагнер", то доколкото ми е известно, те купуват снаряжението си от други търговски структури, специализирани в тази област. Те имат по-качествено снаряжение от въоръжените сили и, да го кажа така – проявяват бруталност на бойното поле.

- Каква е ролята на "Вагнер" в Украйна? В какви мисии руската армия използва организацията?

- Силно се съмнявам, че сътрудниците на ЧВК "Вагнер" са замесени в престъпления срещу гражданското население в Украйна. И изобщо аз смятам, че всички обвинения към ЧВК "Вагнер" в извършване на престъпления по отношение на цивилното население са част от кампанията по дискредитиране на ЧВК "Вагнер" с цел изместване на ЧВК "Вагнер" от Африка. Именно към Африка са насочени всички усилия на хората, които изтъкват този аргумент. Тях изобщо не ги интересуват нито украинците, нито обикновените хора в Африка – те имат определена чисто комерсиална цел. Що се отнася до Украйна – нека да разгледаме личността на самия Пригожин. Изграждайки целенасочено и конкретно своята политическа линия, той се позиционираше като избавител и защитник на руско езичното население на Украйна, а Донбас – това е територия, населена от руско езична диаспора. Той, естествено, се придържаше към тази постановка. Аз смятам, че имам основание да мисля, че той в никакъв случай не е издавал заповеди, а също и неговите командири не са давали никакви заповеди да бъдат избивани мирни жители. Ако там и да е имало такива проявления на жестокост и агресия по отношение на мирните жители, то това не е ставало по заповед. Това може да са някакви единични „изблици“, някакви частни прояви на изключителна жестокост на хора с неуравновесена психика, които са попаднали в зоната на бойните действия.

Каква ще бъде съдбата на групировката "Вагнер" в Африка?

- Какво ви разочарова най-много в организацията, контролирана от Пригожин?

- Мисля, че най-впечатляващия и най-запомнящият се момент, освен момента, когато бях тежко ранен, това е участието ми в опита да бъде завзет завода "Коника" на източния бряг на 8 февруари 2018 година. Тогава попаднахме под въздушните удари на силите за специални операции на Съединените щати на Америка. По-голямо ужас не съм изпитвал в живота си. Нямахме никаква защита, нас просто ни избиваха. На първо място ЧВК "Вагнер" е сложно явление, за този феномен не може да се съди еднозначно. Не бива да забравяме, че ЧВК "Вагнер" е участвала във войната срещу ИДИЛ и има своите заслуги, и именно благодарение на усилията на ЧВК "Вагнер" на онази територия, където се водеха боевете срещу подразделенията на ИДИЛ, където воюваха правителствените войски на Сирия, то ЧВК "Вагнер" изигра основна роля в разгрома на тези формирования и никой не се съмняваше, че срещу ИДИЛ трябваше да се воюва и това основно е заслуга на ЧВК "Вагнер". В този момент ЧВК "Вагнер", колкото и да е странно за някои, които не искат да го признаят, е основният фактор за стабилност в Централно-африканската република. Хората там се измориха от африканската война. Създавайки благоприятна среда за функциониране на търговските проекти, ЧВК "Вагнер" приложиха огромни усилия да върнат живота в мирно русло и да понижат нивото на насилие, проявяващо се в резултат на гражданската война. Хората там действително приветстват и не по задължение, а от чисто сърце руските наемници. ЧВК "Вагнер" има определени заслуги, но аз абсолютно не съм съгласен с тази война, смятам, че войната с Украйна е бедствие не само за самата Украйна. Тази война абсолютно не съответства на интересите на Русия и според мен активното участие на ЧВК "Вагнер" бих казал до голяма степен опетни репутацията на тази структура и за мен това, разбира се, е разочарование. Аз силно съжалявам, че ЧВК "Вагнер "взима активно участие в тази престъпна война. Във всякакъв смисъл вече е загубил войната, изхождайки дори само от това, че навремето нашето политическо ръководство обяви, че за три дена ще поставят въоръжените сили на Украйна на колене, после стана за две седмици, и по-нататък, и по-нататък, стана вече половин година и края му не се вижда, а няма и намек за това, че руската военна машина може да победи украинските въоръжени сили. Войната се проточва, и в същото време и на украинските въоръжени сили не им достигат ресурси и сили окончателно и необратимо да прекърши съпротивата на руските въоръжени сили и да ги отблъсне от своята територия. Войната се проточва и това е много лош признак, твърде нежелателен сценарий за развитието на събитията, всичко това ни заплашва с големи бедствия както за Украйна, така и за Русия. Тези действия ще продължат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сливен откриха барелеф в чест на легендата Михаил Желев
В Сливен откриха барелеф в чест на легендата Михаил Желев
Иво Христов: Очевидно в момента няма воля за мир у никоя от страните
Иво Христов: Очевидно в момента няма воля за мир у никоя от страните