НОВИНИ

Лидерът на "Вагнер" Пригожин призова руската армия на бунт срещу военното ръководство

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:00, 24.06.2023
17198
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Ескалация на напрежението в Русия тази нощ - лидерът на частната военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин призова руската армия на бунт срещу военното ръководство. По думите му 25 000 бойци на Вагнер са пресекли руската граница и са в Ростов. Независимо потвърждение на информацията няма.

Според руското министерство на отбраната думите на основателя на "Вагнер" не отговарят на истината. Междувременно руският антитерористичен комитет образува дело за призив към въоръжен метеж срещу Пригожин. От снощи мерките за сигурност в Москва са засилени, в града няма интернет.

Бронетранспортьори и военни камиони по улиците. Военни по входовете на големите метростанции. Заграждения пред правителствени и държавни сгради. Така осъмна Москва. По думите на кмета Собянин, се провеждат "антитерористични операции" и помоли гражданите за разбиране. Кадри, публикувани в Телеграм канали, показват как танкове влизат в руския град Ростов. Твърди, се че това са подразделения на частната военна армия "Вагнер". Това твърди и лидерът.

Евгений Пригожин, собственик на ЧВК "Вагнер": "Влизаме в Ростов. Силите, които министерството на отбраната изпрати, по-скоро наборници, за да ни спрат, отстъпват. Ние не воюваме с деца. Ние не убиваме деца. Деца убива ШойгУ, като изпраща необучени войници, в това число наборници, на война. Той изпрати срещу нас 18-годишни момчета. Воюваме само с професионалисти, но ако някой застане на пътя ни - ще бъде унищожен. Подаваме ръка на всеки, не я отхвърляйте. Продължаваме напред - ще стигнем до края!"

Потвърждение на информацията от независим източник няма. Вчера Пригожин обвини Министерството на отбраната в нанасяне на удари срещу позиции на "Вагнер". Москва отхвърли твърденията му като лъжи. Самият Пригожин твърди, че призивът му не е преврат, а по-скоро "поход за справедливост". Към бойците на "Вагнер" и в опит да успокои ситуацията се обърна зам.-командир на руските сили в Украйна Сергей Суровикин.

"Обръщам се към ръководството, командирите и бойците от частната военна компания "Вагнер". Заедно изминахме труден и тежък път. Заедно воювахме. Заедно рискувахме. Търпяхме загуби. Заедно побеждавахме. Ние сме от една кръвна група. Докато не е късно, трябва и е необходимо да се подчините на волята и заповедта на законно избрания президент на Руската федерация. Спрете конвоите и ги върнете в базите им", каза ген. Сергей Суровикин, зам.-командир на руските сили в Украйна.

снимки: БГНЕС, БТА

От Кремъл заявиха, че президентът Владимир Путин е информиран за развитието на ситуацията. Губернаторът на Ростовска област написа в Телеграм канала си, че службите за сигурност си вършат работата и прикани гражданите към спокойствие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кисимов триумфира с титлата на двойки на турнир от ITF в Босна и Херцеговина
Димитър Кисимов триумфира с титлата на двойки на турнир от ITF в Босна и Херцеговина
Младежкият национален отбор на България по баскетбол победи Грузия в контролна среща
Младежкият национален отбор на България по баскетбол победи Грузия в контролна среща