НОВИНИ

Експертът Янко Янев: Украйна може да ползва реакторите на "Белене" само за части

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:25, 15.07.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Украйна може да използва евентуално продадените реактори от АЕЦ "Белене" единствено за части или да направи голяма инвестиция. Това каза в предаването "Говори сега" Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

"Изграденият до този момент блок в Украйна е за друг реактор. Той е конструиран различно. За да се построи този реактор в Украйна, трябва да се разруши всичко построено там до тогава и да се построи наново площадка като тази на Белене", каза още експертът.

Продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна би било грешка и ще разбие българската ядрена енергетика. По думите му, животът на АЕЦ "Козлодуй" изтича ако не бъде удължен след 2027 и 2029 година. Тогава е възможно да ни трябват части за реакторите.

"Хайде да решим първо един единствен въпрос, човек продава нещо, което не му е нужно, къде е докладът който показва, че оборудването не е нужно на България. Какви са опциите, какво ще спечели България- нищо няма да спечели от тази история. Необходима ли е тази продажба, това е разрушаване на българската ядрено енергетична програма, това е пълно разглобяване на бъдещето на българската ядрена енергетика", обясни Янев.

По думите му АЕЦ "Белене" е единственият напреднал проект в Европа, който е готов за строителство. Янев обясни също така, че Украйна трудно може да използва нашите реактори без да направи сериозни инвестиции.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският ансамбъл също се окичи със сребро в многобоя от Световната чалъндж купа в Клуж-Напока
Българският ансамбъл също се окичи със сребро в многобоя от Световната чалъндж купа в Клуж-Напока
Гроздан Караджов: С 2 млрд. лева ще поскъпнат инхаус поръчките за АМ "Хемус"
Гроздан Караджов: С 2 млрд. лева ще поскъпнат инхаус поръчките за АМ "Хемус"