НОВИНИ

Зам.-министър на енергетиката: Ще спазим решението на НС за преговори с Киев за реакторите на АЕЦ "Белене"

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:30, 11.07.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Украйна е изявила желание да купи руските реактори на АЕЦ "Белене" още през януари от служебното правителство. Тогава обаче преговори не са продължили, защото енергийното министерство е започнало разговори с френската компания Electrecitee de France. Това каза в "Денят започва" бившият енергиен министър Росен Христов. Настоящият заместник-енергиен министър Красимир Ненов заяви, че кабинетът ще спази решението на парламента и ще започне преговори с Киев за продажба на реакторите.

Росен Христов разказа, че през януари се бил срещнал с украинския министър на енергетиката в Швеция, в рамките на европредседателството на Стокхолм. След това обаче започнали преговорите с EDF, която да направи проектно проучване за евентуално завършване на строежа на централата у нас.

"Със сигурност продажба е една от опциите, които трябва да се анализират, но считам, че сегашното решение е прибързано, защото нито е определена цена, нито обсъждаме други потенциални купувачи", заяви Христов.

Преговорите с французите са били на финален етап, но редовното правителство не е сключило договор с EDF и анализът за довършване на централата така и не е започнал. Христов коментира още, че проектът за АЕЦ "Белене" от години страда от спонтанните решения за продължаване и спиране на строежа. Според бившия министър на България са необходими четири нови ядрени реактора - два от тях да заместят тези, чийто живот изтича през 2050 г. и два - да заместят въглищните централи, които рано или късно трябва да затворят.

"Със сигурност два на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Логично е да проучим възможности за другите два да бъдат в "Белене", защото там вече имаме над 2 млрд. лв. инвестиции", заяви Христов.

Позицията на Христов е, че цената на оборудването, което ще бъде продадено, трябва да бъде определена от експерти, а след това политиците да решат какво да правят.

"Но първо трябва да гледаме българските интереси, след това - украинските", заяви Росен Христов.

В отговор настоящият заместник енергиен министър коментира, че правителството ще изпълни решението на Народното събрание.

"По отношение на площадката Белене може да се разгледа възможността тя да бъде използвана за развитие на нови ядрени мощности. Конкретно каква ще бъде технологията, мащаба на всеки един от блоковете е нещо, което тепърва трябва да се изследва като възможност", коментира Красимир Ненов.

Росен Христов обясни, че френската компания е била избрана, тъй като те имат най-много опит с работата с руско оборудване. Посочи, че е договорено подобно проучване и с "Уестингхаус" за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

По темата работят: Ирина Цонева, Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на НОИ във Варна излязоха на мълчалив протест
Служители на НОИ във Варна излязоха на мълчалив протест
Илияна Йотова: Премиерът трябва да обясни подкрепата си за касетъчните бомби
Илияна Йотова: Премиерът трябва да обясни подкрепата си за касетъчните бомби