НОВИНИ

Крачка напред: Пътят на Швеция към членство в НАТО е открит

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:47, 11.07.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Пътят на Швеция към членство в НАТО е открит, след като ветото на Турция падна. Турският президент Ердоган се съгласи да не блокира присъединяването на Стокхолм след спешни преговори преди началото на срещата на върха на Алианса във Вилнюс. Северното кралство обеща да не поддържа организации, обявени за терористични от Анкара и да подкрепи усилията на Турция за членство в Евросъюза.

Пречките пред членството на Швеция бяха отстранени след финални преговори между турския президент Реджеп Ердоган, шведския премиер Улф Кристершон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а преди това и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Анкара блокираше членството на Стокхолм повече от година, като в замяна настояваше кралството да вземе по-категорични мерки срещу Кюрдската работническа партия, която Турция смята за терористична.

Пробивът дойде часове преди началото на срещата на върха във Вилнюс.

"Радвам се да обявя, че президентът Ердоган се съгласи да внесе протокола за присъединяване на Швеция в турския парламент възможно най-скоро и да работи заедно с парламента, за да осигури ратификацията му", заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Шведският премиер Улф Кристершон изясни ангажимента на Стокхолм:

"Ние се задължаваме да продължим да изпълняваме всички наши ангажименти по тристранния меморандум от Мадрид."

снимки: БТА

Тристранният меморандум е между Турция, Швеция и Финландия, като в него Швеция се задължава да предприема стъпки за борба с тероризма. Страната вече прие закони в този дух през юни. Сега насърчаваме и по-тесни икономически връзки с Турция, митнически съюз, облекчен визов режим и така нататък, коментира още Кристершон.

Така след 200 години военен неутралитет, Швеция е на път да стане 32-та страна-членка на НАТО. Кралството подаде молба за присъединяване през май миналата година на фона на руската инвазия в Украйна.

Реакцията на Кремъл по повод пробива по пътя към членството на Швеция не закъсня. Поразен съм от скоростта, с която Финландия и Швеция се отказаха от неутралния си статут, който им даваше относително самостоятелна роля, заяви първият дипломат на Русия.

"Уверявам ви, че всички законни интереси на сигурността на Руската федерация ще бъдат обезпечени. Знаем какви съответни мерки да приложим на практика", заяви Сергей Лавров - външен министър на Русия.

Унгария също още не е одобрила официално членството на Швеция, но миналата седмица шефът на кабинета на премиера Орбан заяви, че Будапеща няма да блокира ратификацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девет състезатели ще представят България на световното първенство по ориентиране в Швейцария
Девет състезатели ще представят България на световното първенство по ориентиране в Швейцария
Дея спорт обяви привличането и на волейболиста Милослав Димов
Дея спорт обяви привличането и на волейболиста Милослав Димов