НОВИНИ

Преди 100 години е изградена жп линията от Видин до Мездра

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 11.07.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Преди 100 години във Видин се е сбъднала мечтата на хората да имат жп линия. Тогава е изградена връзката с Мездра, а от там и със София. На сегашната железопътна гара има паметна плоча, която да напомня за събитието.

Железопътната линия от Мездра до Видин е една от първите в страната, а за да е в този си вид, заслуга имат местните хора.

"Още през 1894 година се приема плана за изграждане на железопътната мрежа на България, като тогава е предвидено линията до Видин да бъде второстепенна или така наречената теснолинейка. В последствие с действията на Общинския съвет, на обществеността във Видин, на народните представители се приема да бъде първокласна линия", разказва Светлана Кръстева, началник на отдела към Държавен архив - Видин.

В защита на изграждането на железния път се стига и до схватка в Народното събрание, когато предлагат линията да е от Мездра до Лом, а след това край Дунав до Видин.

"Преди да се вземе окончателно решение на Народното събрание, народният представител Георги Добринович вижда, че губи битката линията да бъде пряко за Видин и предизвиква бой в Народното събрание. Съответно то се прекратява това заседание, а на сутринта се прекратява и сесията народното събрание и благодарение на това не е взето решение линията да мине през Лом а след това за Видин", разказва още Светлана Кръстева.

Строителството се бави заради войните, но когато преди 100 години посрещат първия влак, за града е празник.

"Първият влак е влязъл във Видин по коловоз, успоредно на Дунава, покрай колодрума. Тогава все още не е имало изградена сграда на жп гара Видин. Ползвали са сгради на пристанището. Първият влак е пристигнал точно тук, с голяма арка. Карал го е Цар Борис. Имал е и свидетелство за машинист", казва Любомир Низамов, бивш директор на жп гара Видин.

Историята дава урок на хората.

"Във времена на войни и национална катастрофа народът ни е строял железни пътища. Почитаме живота, делата и усилията не само на проектантите, инженерите, строителите на железни пътища, а и на най-обикновените хора и техните съдби, свързани с изграждането. Най-общо казано - хората мечтаели", каза Златин Крумов, генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Благодарение на железопътната линия, транспортът във Видин се развивал.

"Ако сега интермодален терминал е модерна дума, интермодалните превози са на мода, Видин е имал интермодален превоз още през 1942 година, когато е построена фериботната връзка между Видин и Калафат", казва още Любомир Низамов, бивш директор на жп гара Видин.

Заради бавната скорост на влаковете, железопътният транспорт вече не е предпочитан. Предстои модернизирането на железопътната линия, обявиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Репортаж: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин, Станислав Калинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт обяви привличането и на волейболиста Милослав Димов
Дея спорт обяви привличането и на волейболиста Милослав Димов
С близо 3% по-скъп природен газ за август спрямо юли предлага "Булгаргаз"
С близо 3% по-скъп природен газ за август спрямо юли предлага "Булгаргаз"