НОВИНИ

Откриха обновеното инфекциозно отделение в общинската болница в Севлиево

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 11.07.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

В общинската болница в Севлиево откриха обновено инфекциозно отделение. Ковид кризата изведе на преден план спешната нужда от подобряването на условията в много от тези отделения, както и липсата на специалисти по инфекциозни заболявания. Именно затова Министерството на здравеопазването стартира проект за финансиране на ремонти и осигуряване на нова апаратура в много от тях.

Инфекциозното отделение на общинската болница в Севлиево е построено преди близо 90 години, а основен ремонт в него не е правен от десетилетия.

"По време на ковид пандемията се оказа, че голяма част от инфекциозните отделения в България години наред са били неглижирани и материалната база беше в меко казано плачевно състояние. Пандемията свари неподготвени всички, хубавото е, че в движение успяхме да се сработим", каза д-р Пламен Цеков – управител на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" – Севлиево.

Така сега освен инфекциозното отделение в Севлиево, със средства от държавата се обновяват или изграждат изолирани структури за лечение на пациенти със заразни заболявания в над 130 болници. Оказва се обаче, че все повече се задълбочава липсата на специалисти по инфекциозни болести. Тук например работят двама инфекционисти – на 82 и на 60 години.

"Тези инфекциозни заболявания бяха пръснати, лекуваха ги различни лекари, предимно педиатри, попадаха и във вътрешните отделения и намаля доста интереса към тази специалност. Ковид обаче доказа, че има нужда от инфекциозни отделения, но и от специалисти", каза д-р Деню Дешев – началник на отделението по инфекциозни болести.

"Освен инфекциозни болести, това е патология, детски болести, има някои по-екзотични специалности, където имаме малък брой специализанти към момента и целта е да повишим интереса, за да има млади, новозавършили специалност кадри", каза проф. Илко Гетов – зам.-министър на здравеопазването.

През последните години в общинската болница в Севлиево осигуряват стипендии на младите лекари и сестри, а в някои отделения работа са започнали чужденци, като например индийци, сирийци и украинци, които са завършили медицина в България.

Репортаж: Луиза Транчева, Мирела Дончева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80 млади волейболисти взеха участие в "Турнира на талантите" в Стара Загора
80 млади волейболисти взеха участие в "Турнира на талантите" в Стара Загора
Преслав Пешев е новият старши треньор на женския баскетболен тим на Монтана 2003
Преслав Пешев е новият старши треньор на женския баскетболен тим на Монтана 2003