НОВИНИ

Проверяват избора на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на СУ

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:20, 11.07.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Още
Слушай новината

Министерство на образованието започна проверка на избора на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет към Софийския университет. Сигналът за нарушения в процедурата дойде от лекари-преподаватели във факултета. Проф. Спасов вече два пъти е бил декан и това ще бъде третият му мандат. Името на бившия дългогодишен директор на болница "Лозенец", който бе отстранен преди две години, се свързва с разследване на незаконни трансплантации, скандала с луксозния апартамент в болницата, както и разследване за източване на здравната каса.

Кратко съобщение се появи вчера на сайта на Софийския университет - с 51 гласа "за", 9 гласа "против" и 20 гласа "въздържал се" за декан на Медицинския факултет е избран проф. Любомир Спасов. В съобщението липсва информацията, че той е единствен кандидат - след като другият е административно отстранен.

"Тези лекари, които бяха вече номинирани за ръководни длъжности във факултета - нямат право да бъдат избирани поради формално тълкуване на правилника на СУ", заяви доц. д-р Радосвет Горнев - Ръководител на Катедрата по хирургически болести, акушерство и гинекология на МФ към СУ "Св. Климент Охридски".

"По този начин той отстрани каквато и да била конкуренция. До 23 юни аз съм била заместник-декан, доц. Асенова декан - тоест кое се промени до 26-и, така че ние вече не можем да участваме за никакви длъжности ръководни?", коментира доц. д-р Йорданка Узунова - член на Катедрата по вътрешни болести на МФ към СУ "Св. Климент Охридски".

"Хора, които са неудобни, се лишават от правото да бъдат избирани. Така се оказа, че нямат друг кандидат за декан и само един човек може да бъде избран в конкретния случай", заяви доц. д-р Радосвет Горнев.

В отворено писмо до медиите лекари-преподаватели във факултета изброяват редица нарушения в процедурата на избор.

- Трябва да има избор 50 плюс един - това е заложено като задължително условие".

- А имаше ли толкова?

- Очевидно не, заяви доц. д-р Радосвет Горнев.

"При регистрацията са регистрирани 102 участници в общото събрание. Той е избран от написаните от него протокол с 51. Вие знаете, че 102 делено на две е 51, а изборът на декан трябва да се случи с 50% плюс един гласа. В правилника един човек може да изпълнява два мандата от по четири години , тоест две по четири е осем. Проф. Спасов е бил 10 години", каза д-р Йорданка Узунова.

Потърсихме позицията на Любомир Спасов, но той не отговори на обажданията ни. От Софийския университет коментираха, че на последното заседание на Общото събрание през 2022 г. е взето решение на ръководни длъжности да бъдат назначавани само хора с петгодишен основен трудов договор с университета. Преподавателите обаче казват, че техните договори освен с болницата, са и с университета.

По отношение на 10-годишното управление като декан от Софийския заявяват, че няма нарушение, тъй като единият мандат е прeкратен предсрочно. Изборът му сега също не е проблем, тъй като мандатите няма да са последователни. От Министерство на образованието разпоредиха проверка на процедурата за избор. Предстои казусът да се разгледа и от Контролния съвет на СУ. Има и дело в Софийския административен съд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код червено: В осем италиански града е в сила предупреждение за опасни горещини
Код червено: В осем италиански града е в сила предупреждение за опасни горещини
Дарители помогнаха на Самуил от Велико Търново, за да учи космонавтика в САЩ
Дарители помогнаха на Самуил от Велико Търново, за да учи космонавтика в САЩ