НОВИНИ

Георг Георгиев: Прокремълската пропаганда на президента и администрацията му е опасна и вредна за държавата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:35, 15.07.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Прокремълската пропаганда, която идва от президента Румен Радев е опасна и вредна за държавата. Това заяви в студиото на "Говори сега" бившият зам.-външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

"Президентът Радев иска упорито да се дистанцира от всичко което прави нашата държава - последователен и реален партньор в НАТО и член в ЕС. Опитваме се да не се изразя прекалено крайно, защото смятам, че българската политика няма нужда от това противопоставяне. Президентът обаче го прави осъзнато и нарочно, и с определена цел, тази прокремълска пропаганда, която излиза от него и неговата администрация, защото и свързани с него други представители упражняват такъв тип говорене, е много опасна и вредна за държавата", каза Георгиев.

И ако държавният глава, който трябва да е обединител на нацията и не само и да излъчва сигнали на най-високо ниво идващи от България, си позволява по подобен начин да петни репутацията на държавата ни - това вече не е проблем само на България, но и в целия регион в който искаме да се разположим като фактор на стабилност, добави още Георгиев.

По-рано днес от президентството разпространиха позиция на президента относно войната в Украйна. Според нея конфликтът между Москва и Киев няма военно решение.

Румен Радев: Дълг на участващите във военните действия е да търсят реално мирно решение

За предстоящите избори

В ГЕРБ вървят все още номинациите за общински съветници и кметове, каза Георг Георгиев.

"Не бих се дистанцирал от твърдение, че ще имаме собствен кандидат за кмет", уточни той, но не отрече напълно, че е възможно да бъде подкрепена кандидатурата на Вили Лилков издигнат от инициативен комитет.

С цялото ми уважение към проф. Лилков, работил съм с него, но все пак считам, че партията ни ще има и свои лица, каза още Георги Георгиев.

Вили Лилков е издигнат за кмет на София от гражданска инициатива

По думите му, ГЕРБ-СДС не биха подкрепили кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София:

"Васил Терзиев не виждам коя демократична партия би го подкрепила, на база на неговото минало. Доста са въпросителните около потеклото и началото на бизнеса на този млад българин".

По думите му, сигналите които излъчва Васил Терзиев били противоречиви.

Георг Георгиев коментира и защо ГЕРБ-СДС получи най-много председателски места в парламентарните комисии през тази седмица.

"Партиите, които подкрепят евроатлантическата политика на кабинета логично избраха председателите на комисиите. ГЕРБ-СДС като първа политическа сила смятам, че е нормално да вземе най-много председателски места", коментира още Георгиев.

По думите на бившият зам.-външен министър бившият премиер Бойко Борисов напълно е заслужил позицията на председател на външната комисия към парламента. Георгиев напомни, че България е покрила критериите за Шенген още през 2012 година. Технически обаче са сегашните проблеми, действително свързани с границите и вътрешната политика. Според Георгиев това се е случило през последните две години.

"До края на годината смятам, че може да бъдем пълноправен член на Шенген на два етапа. Първо въздушно, после морско и сухопътно", каза още Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Ще дадем максимума срещу Ботев Пд, притесняват ме високите температури
Александър Томаш: Ще дадем максимума срещу Ботев Пд, притесняват ме високите температури
Волейболните националки до 17 години допуснаха първа загуба на европейското първенство
Волейболните националки до 17 години допуснаха първа загуба на европейското първенство