НОВИНИ

Кой беше Евгений Пригожин - наемникът, осмелил се да предизвика Путин

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:21, 24.08.2023
10999
Чете се за: 06:05 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Зад метежа, който разтърси спокойствието на Кремъл, стои частната военна компания "Вагнер". Тя се ражда през 2014 година, след анексирането на Крим. Начело на "Вагнер" застава Евгений Пригожин. Лежал е в затвора за грабеж, продавал е хотдог, сервирал е на Джордж Буш-младши.

Лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа

ПОВРАТНИТЕ МОМЕНТИ В ЖИВОТА НА ПРИГОЖИН

  • 90-те години - Лежал в затвора за грабеж, отваря свои ресторанти, печели прозвището "Готвачът на Путин"
  • 2014 г. - Раждането на ЧВК "Вагнер", участва в незаконното анексиране на Крим
  • 2022-2023 г. - Начело на "Вагнер" води битката за Бахмут, целта - контрол над солните и гипсови мини в района
  • 23.06.2023 г. - Повежда Марша на справедливостта към Москва след остър конфликт с военното командване заради войната в Украйна

Кой е човекът, осмелил се да предизвика Путин и какво представлява частната армия "Вагнер"?

"Сега не ми е нужен вашият криминален талант, за да убивате врага. Постарайте се да не се връщате в затвора. За да дойдете при нас - на война, няма нужда пак да лежите! Хайде и успех!" - Евгений Пригожин, 17.01.23 г.

Това са думите на поредната група затворници, които Евгений Пригожин е успял да вербува. Практиката осъдени да се изпращат на фронта започна около половин година след началото на войната в Украйна през 2022 г. 180 дни на фронта и снемане на всички обвинения - това обещават Пригожин и "Вагнер".

За Пригожин животът зад решетките не е непознат. През 1981 година влиза в затвора за грабеж. Освободен през 1990 г. Започва да продава хотдог на улицата. През 1997 г. вече е собственик на ресторант. Компанията му за кетъринг обслужва руския елит, оттам идва и прозвището му "Готвачът на Путин". По-късно поема изхранването на руската армия.

През 2014 г. - при незаконното анексиране на Крим, на място действат военни без отличителни знаци. По-късно става известно, че това са "вагнеровци". Тогава, по думите на Пригожин, се ражда частната военна групировка. Кръстник на военното формирование, което освен с жива сила, разполага с бойни машини и самолети, е Дмитрий Уткин, бивш член на руските елитни части, известен с любовта си към германския композитор Рихард Вагнер. Според британски военни анализатори групата е подкрепена от подразделенията на ГРУ в Донбас. Целта ѝ - да налага интересите на Русия, да действа там, където редовната армия не може.

"Пригожин не е рицар в бляскави доспехи. Той е главорез, меко казано, и направо убиец", заяви Джеймс Никси, директор на програмата Русия - Евразия, Чатъм Хаус.

След 2014 г. името "Вагнер" се чува в Сирия, подкрепят проправителствените сили в Мали, Либия, Судан, Мозамбик. Свързва се с различни дейности - охрана, военни обучения, доставка на оръжие. През 2021 г. ЕС ги обвинява в убийства, мъчения и екзекуции. Вашингтон също следи "Вагнер".

"Групи като "Вагнер", които са отговорни или експлоатират несигурността, заплашват стабилността, подкопават държавното управление, ограбват природните богатства, нарушават човешките права" - Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ, 15.12.22 г.

Година по-късно "Вагнер" е определен от Вашингтон като "значима международна престъпна организация". Междувременно Пригожин е разработил и фабрика за тролове, с цел намеса в политически процеси по света. В началото на войната, според германски експерти, "Вагнер" е трябвало да ликвидира част от политическия елит в Украйна. Разбира се, няма 100% сигурност, казват те. Бойците на "Вагнер" са активни в боевете и почти година се сражават за Бахмут, откъдето се изтеглиха през юни. Но Пригожин става все по-критичен към Москва, и най-вече към министерството на отбраната и към начина, по който води войната. Многократно иска боеприпаси, подава сигнали за злоупотреби.

"Не ни достигат 70% боеприпаси! Шойгу, Герасимов! Къде са ми боеприпасите?! Имаме недостиг на боеприпаси! Ако давахте нормата боеприпаси, те щяха да са пет пъти по-малко. Те дойдоха тук като доброволци и умират, за да можете вие да се ширите в луксозните си кабинети!" - Евгений Пригожин, 05.05.23 г.

Първоначално Кремъл отрича всякаква връзка с "Вагнер". През 2020 г. обаче разследване на Инсайдър, Белингкат и Шпигел доказва, че дезинформацията и военните операции на Пригожин и "Вагнер" са тясно свързани с руското министерство на отбраната и военното разузнаване ГРУ. В началото на годината говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия почита героите си и че сред тях са и бойците на "Вагнер".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лора Христова спечели титлата в суперспринта на 7.5 километра при девойките на световното първенство по летен биатлон
Лора Христова спечели титлата в суперспринта на 7.5 километра при девойките на световното първенство по летен биатлон
"Пристанищна инфраструктура" получи лиценз за оператор на "Росенец"
"Пристанищна инфраструктура" получи лиценз за оператор на "Росенец"