НОВИНИ

Кремъл още не е коментирал смъртта на Пригожин

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:54, 24.08.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Кремъл все още не е коментирал смъртта на Евгений Пригожин. В момента на катастрофата, президентът Владимир Путин изнасяше реч в Курск за отбелязване на 80-тата годишнина от победата на съветската армия в Курската битка, по време на Втората световна война. Жителите на Москва определиха случилото се като очакван развой, а в Киев смятат, че ще вдигне бойния дух.

"Зрелищното премахване на Пригожин два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г.", обяви в социалната мрежа X (доскоро Туитър) Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Темата коментира и американският президент Джо Байдън.

"Не знам какви точно са фактите, но не съм изненадан".

На журналистически въпрос дали смята, че Путин стои зад случилото се, Байдън отговори:

"В Русия много малко неща се случват без знанието на Путин, но не знам достатъчно, за да дам отговор".

"Ако е истина, това показва, че Путин ще елиминира своите опоненти и това плаши всеки, който смята да изрази мнение, което е различно от неговото", заяви премиерката на Естония Кая Калас.

Катастрофата със самолета, в който е пътувал Евгений Пригожин, се случва точно два месеца след неуспешния опит за метеж, и според редица анализатори това не е случайно.

Според Катрин Стоунър от университета Станфорд, времето е много добре изчислено и на фона на серия отстранявания от длъжност както на по-ниските, така и по високите етажи. Тя има предвид пренасочването на друга позиция на генерал Суровикин, който за кратко ръководеше военните действия в Украйна, и който изчезна от публичното пространство след бунта на Пригожин. Те наистина са го смятали за заплаха, казва Стоунър.

"Това е и едно по-широко послание към елитите от типа "не ме предизвиквайте". Мисля, че един диктатор е склонен да казва това, когато се чувства несигурен. И смятам, че това показва нестабилност в Русия. Русия не е страна, която не искаме да видим нестабилна И заради ядрените оръжия. Фактът, че има някакво разделение в армията, се видя много ясно през юни и това е тревожен сигнал за стабилността на страната."

Според анализ на Би Би Си без харизмата, енергията и личните контакти на Пригожин, групировката "Вагнер" ще бъде значително отслабена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елизабет Паисиева: Боряна Калейн е изключително добре подготвена
Елизабет Паисиева: Боряна Калейн е изключително добре подготвена
Испанците Алваро Мартин и Мария Перес триумфираха със световните титли при мъжете и при жените на 35 километра спортно ходене
Испанците Алваро Мартин и Мария Перес триумфираха със световните титли при мъжете и при жените на 35 километра спортно ходене