НОВИНИ

Какви обещания и предложения дадоха депутатите след протеста на миньорите

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:53, 29.09.2023
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

След спешна среща между Бойко Борисов, Делян Пеевски и финансовия министър Асен Василев стана ясно, че въглищните централи ще работят до 2038 г., а всеки миньор, който иска да напусне, ще получи 36 заплати.

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Василев е уверил управляващите, че на мястото на мини и язовири няма да бъдат изграждани соларни паркове. По-рано в парламента депутатите решиха да контролират всички важни решения, свързани с въглищните райони, както вчера поискаха от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Новината дойде още преди обяд на среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Делян Добрев и Делян Пеевски с финансовия министър Асен Василев.

"Първо искам да се знае, това ми бе утвърдено от финансовия министър, че централите до 38-ма година работят, това е доста време, дотогава технологиите ще напреднат много. Второ - всеки, който иска да напусне - 36 заплати да му се изплатят веднага. Има възможност, гарантира ги финансовият министър. Трето - самите мини текстът да отпаднат, че на тях може да се прави соларен парк. Надявам се МС днеска, с тази диалогичност на Асен Василев към миньорите, към работещите там, да успокоим напрежението и да решим проблемите", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Уточнихме да има пълна заетост, никой без работа, закриването да бъде 38-ма и който не иска в това държавно предприятие, 36 заплати веднага да се изплатят. Веднага. Има разум във финансовия министър. Сериозен. Да уведоми премиера да седнат и да се разберат със синдикатите. Не може да има тези протести и липсата на диалог", коментира Делян Пеевски, депутат от ДПС.

Протести, искания и блокаж на възлови пътища (ОБОБЩЕНИЕ)

В зала депутатите гласуваха да се създаде постоянна комисия за контрол над еврофондовете. Това доведе до напрежение между управляващи и опозиция.

"Имаше по-притеснителни неща от тези, които изброихте - например едни фирми, регистрирани в Люксембург, на които никой не им знае собствеността - със 180 млн. евро, за да построят фотоволтаици на терена на рудниците", посочи Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

"Ние от ПП ще подкрепим създаването на тази комисия, за да избегнем всякакви спекулации относно разходването на средства, но тази промяна е малко или пвече безсмислена, защото съществува такава подкомисия, която се председателства от ГЕРБ", заяви Стою Стоев от ПП-ДБ.

"Изпада се в ситуация, в която част от сглобката в лицето на ПП реши, че ще заобиколи другите играчи и ще присвои едни милиард и половина, за да може няколко техни фирми набързо да ги прилапат", каза Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

"Никой не мисли в този момент чрез ПВУ да има справедлив преход и работни места. Единственото,което мисляте как да приберат парите и коя точно групировка да ги прибере тези пари", коментира Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България" .

"Не са крадци на дребно ПП-тата. Милиард и 700 милиона евро. Ако това е дребно, не знам какво е едро", каза още Тошко Йорданов.

Опозицията предложи парламентът да гласува правителството да поиска от ЕК отсрочка за териториалните планове.

"Да задължим МС в срок до 15 октомври да приключи преговорите с ЕК в изпълнение на решението на това НС за промяна на плана. Ние им възложихме да променят плана. Не е изпълнено. Втора точка - до 20 октомври да изготви и представи доклад за постигнатите резултати в изпълнение на това решение. Трето - да поиска едномесечна отсрочка за плановете за справедлив преход", заяви Нинова.

Последва извънреден председателски съвет, на който беше взето решение за свикване на извънредно заседание на енергийната комисия. На него предложението на опозицията беше отхвърлено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Открадната самоличност с изкуствен интелект: Фалшиво видео с Аделина Радева обикаля социалните мрежи
Открадната самоличност с изкуствен интелект: Фалшиво видео с Аделина Радева обикаля социалните мрежи
Карлос Алкарас започна с победа в Пекин, Зверев и Рууд също продължават напред
Карлос Алкарас започна с победа в Пекин, Зверев и Рууд също продължават напред