НОВИНИ

Във Франция обявиха безмилостна борба с тормоза в училище

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:58, 29.09.2023
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Правителството на Франция повежда "безмилостна" по думите на премиера борба с тормоза в училище. Министър-председателят Елизабет Борн я обяви за абсолютен приоритет. Страната беше шокирана от самоубийството през пролетта на 13-годишно момиче в Па дьо Кале заради насилие от негови връстници, както и други драматични случаи.

Тормозът в училище във Франция вече е престъпление, според закон, приет миналата година, сега мерките стават още по - амбициозни и всеобхватни.

Зад усмивката на 22-годишната Ан Лиз се крие цели седем години тормоз в парижка гимназия.

"Получавах бележки ти си дебела, ти си мръсница", разказа тя.

Момичето споделя с майка си и тя се обръща към управата на училището, но нямало реакция от тяхна страна. Тормозът продължава и се стига дори до физическа разправа с девойката, която получава удари и заплахи да бъде изгорена със запалка. В крайна сметка хулиганите са изключени.

След серия подобни драматични случаи в последните месеци, някои от които завършват със самоубийство, френското правителство представи план за борба с този феномен със застрашителни мащаби.

"За да не се остави нещо подобно да се размине, сезирането на прокурор ще бъде систематично в случай на сигнал за торомоз. Това ще става чрез платформа между образованието и правосъдието", каза Елизабет Борн, министър-председател на Франция.

Мишена на бъдещ закон, който се пише в момента, ще е и тормозът в социалните мрежи.

"Ще засилим наказанията срещу кибертормоза. Ще бъде възможна конфискация на телефони и изключване на ученици от социалните медии. Тези разпоредби в момента се дискутират в парламента в рамките на закон за регулация и обезопасяване на дигиталното пространство", увери Борн.

Вземат се мерки и на друго ниво - специални телефони за оплаквания, работа със самите ученици още от най-малките класове, часове по емпатия и уважение към другия, развиване на психосоциални умения. Френският министър на образованието се позовава на подобни модели в Дания.

"Още от януари догодина, след ваканцията, ще има пилотни курсове по съпричастност, уважение към другите и толерантност", информира Габриел Атал, министър на образованието на Франция.

Статистиката сочи, че около 1 милион ученици във Франция са преживели тормоз в училище през последните три години.

През март 2022 година насилието между връстници стана престъпление във Франция, което се наказва с до 10 години затвор в случай на самоубийство или опит за самоубийство от жертва на тормоз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Косовски зам.-министър: Зад последното напрежение стоят управляващите кръгове в Белград
Косовски зам.-министър: Зад последното напрежение стоят управляващите кръгове в Белград
Кето шоколадът - насладете се на неповторим вкус, без да нарушавате диетата си
Кето шоколадът - насладете се на неповторим вкус, без да нарушавате диетата си