НОВИНИ

Народното събрание реши да контролира решенията за въглищните райони

Борисов: Василев ми потвърди, че въглищните централи ще работят до 2038 г.

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:15, 29.09.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В парламента депутатите решиха да контролират всички важни решения, свързани с въглищните райони, както вчера поискаха от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов обяви, че преди малко е разговарял с финансовия министър Асен Василев и той го е уверил, че са предвидени сериозни мерки за работещите във въглищните райони. Борисов призова за успокояване на напрежението. Преобладаващото мнение на партиите в парламента е, че управляващите и правителството, специално, е трябвало да проведе по-активен диалог с работещите в минните райони и да обясни мерките, които ще трябва да се предприемат за тях и мерките, които съответно ще вземе правителството.

"Първо искам да се знае, че централите до 2038-ма година ще работят, това е доста време, до тогава технологиите ще напреднат много. Второ, всеки, който иска да напусне да му се изплатят 36 заплати. За това има възможност, гарантира финансовият министър. Трето, самите мини в текста да отпаднат, че на тях може да се прави соларен парк. Надявам се на Министерски съвет днес, с тази диалогичност на Асен Василев, към миньорите, към работещите там, да се успокоим напрежението и да решим проблемите", заяви лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов.

Борисов към ПП: Да не слагат каруцата пред коня с фирмите, защото първо са работните места на хората

"Това,което направиха министерството на енергетиката е да обиколят няколко пъти се срещаха с миньори, но когато няма диалог се стига именно до това", каза Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

"Очакваме премиера и Министерски съвет да вземат мерки, както се вижда до момента не са взети, ще видим какво ще стане в днешния ден. Важно е да ес случат в региона проекти,които ще запазят работните места и хората ще бъдат доволни, за момента не го виждаме", каза Делян Пеевски.

"Никой не мисли в този момент чрез Планът за възстановяване и устойчивост да има справедлив преход и работни места. Единственото,което мислят е как да приберат парите и коя точно групировка да ги прибере тези пари", това каза председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова.

"Изпада се в ситуация, в която част от сглобката в лицето на ПП реши, че ще заобиколи другите играчи и ще присвои 1,5 млрд., за да може няколко техни фирми набързо да ги прилапат", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

"Не са крадци на дребно ПП-тата. Милиард и 700 милиона евро. Ако това е дребно, не знам какво е едро, Асен Василев е алчен до безобразие, много по-алчен от ГЕРБ", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Кабинетът заседава извънредно, миньори и енергетици излизат на протест

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще има двама представители на Европейската купа по вдигане на тежести
България ще има двама представители на Европейската купа по вдигане на тежести
Пълен транспортен хаос на АМ "Тракия" заради протестите на миньори и енергетици
Пълен транспортен хаос на АМ "Тракия" заради протестите на миньори и енергетици