НОВИНИ

Денков: Трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги изпратим към ЕК

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:11, 29.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министерският съвет се събира на извънредно заседание в 15.00 часа днес, за да приеме териториалните планове за регионите на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Днес трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги изпратим към Европейската комисия, заяви тази сутрин пред журналисти министър-председателят Николай Денков.

2,2 млрд. лева ще отдели държавата за спирането на въглищните централи

Има различни данни колко може да загуби страната ни. В официалните териториални планове, разпространени от Министерството на енергетиката, публикувани в началото на август, е записана сума от малко над 2 млрд. лева. Всъщност териториалните планове указват как да бъдат разпределени тези средства, за да компенсират загубите от спирането на въглищните централи.

Най-засегнат ще е Старозагорският регион, където пряко заети в мините и прилежащите тецове са близо 11 000 души, но стотици фирми са обвързани с производството на енергетиката там. В териториалните планове не се казва какво ще се случи с тези хора и каква ще бъде тяхната заетост след спиране на въглищните централи, а се дават насоки единствено, че ще бъдат отделени пари единствено за култивация на терените, за изграждане на нови ВЕИ мощности и на алтернативни производства.

Кабинетът заседава извънредно, миньори и енергетици излизат на протест

Премиерът Николай Денков коментира, че правителството е решено да приеме териториалните планове на извънредното си заседание, но преговорите ще продължат.

"Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. лв., свързани с всички останали териториални планове. Голяма част от недоволството се базира на проблеми, които вече са решени в плановете, ние сме подготвили варианти на споразумение и сме ги изпратили към синдикатите. Има време да се преговаря. Това, което не разбират хората е, че ние с изпращането на тези документи започваме преговори с Европейската комисия, които трябва да завършват до края на годината. Така, че има още време за разговори, но те вече ще текат паралелно с Европейската комисия и със социалните партньори", поясни премиерът Николай Денков.

Очаква се до края на годината да бъде спрян първият голям ТЕЦ в Старозагорска област заради изтичане на неговия дългосрочен договор за доставка на електроенергия.

Вижте прякото включване на Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арменската общност в България с подкрепа за бягащите от Нагорни Карабах
Арменската общност в България с подкрепа за бягащите от Нагорни Карабах
Прокуратурата повдигна обвинения срещу мъж, ограбил таксиметров шофьор в София
Прокуратурата повдигна обвинения срещу мъж, ограбил таксиметров шофьор в София