НОВИНИ

Кабинетът заседава извънредно, миньори и енергетици излизат на протест

Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ
06:03, 29.09.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

На извънредно заседание правителството се очаква да приеме териториалните планове за справедлив преход за въглищните региони - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

България е единствена от страните - членки на ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове. Срокът изтича утре и страната ни може да изгуби стотици милиони евро.

Предвижда се държавата да отдели 2, 2 млрд. лева за справяне с последиците от затварянето на въглищните централи и преминаването към неутрална спрямо климата икономика. Плановете показват за какво ще бъдат отделени парите, така че най-силно засегнатите региони да се справят след затварянето на въглищните мини и прилежащите тецове. Топлоелектрическите централи ще започнат да намаляват своята работа още от началото на следващата година. До 2038 г. трябва да бъдат затворени централите на въглища, които да са преминали към друг вид гориво.

Преди заседанието на правителството се очаква и среща на енергетиците с кабинета. Според синдикатите обаче териториалните планове са направени, за да гарантират на частни фирми усвояването на над 1,5 милиарда евро. Напрежението в сектора расте и за днес са насрочени протести. Очаква се да бъдат блокирани Прохода на републиката при Гурково, магистрала "Тракия" в района на Стара Загора и пътните отсечки Стара Загора - Хасково и Гълъбово - Димитровград. Ще бъде затворено и кръстовището при с. Драгичево на главния път Е-79 между София и Перник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще поиска постоянен арест на дрогирания шофьор, убил млада жена на АМ "Тракия"
Прокуратурата ще поиска постоянен арест на дрогирания шофьор, убил млада жена на АМ "Тракия"
Хладно утро, топъл за сезона следобед
Хладно утро, топъл за сезона следобед