НОВИНИ

Протести, искания и блокаж на възлови пътища заради въглищните региони (ОБОБЩЕНИЕ)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:40, 29.09.2023
Чете се за: 04:45 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Километри задръствания, блокаж на възлови пътища, транспортен хаос имаше през целия ден в страната, заради протестите на енергетици и миньори. Часове наред беше спряно движението по магистралите „Струма" и „Тракия", блокади имаше на границата с Румъния, Прохода на Републиката и Подбалканския път.

Енергитиците не са съгласни с териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник, искат запазване на работните си места. Смятат, че сроковете за обсъждане на Плановете са твърде кратки и не защитават интересите им.

Темата изостри тона в парламента, а президентът се усъмни, че приоритетът на управляващите са печалбите на приближени фирми, а не бъдещето на въглищните райони. След среща с финансовия министър Бойко Борисов обеща въглищните централи да работят до 2038 година и всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати.

Пълен транспортен хаос на АМ "Тракия" заради протестите на миньори и енергетици

Пълен транспортен хаос на магистрала “Тракия” и километрични опашки заради протеста на миньорите и енергетиците срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони. Малко след 8 сутринта, протестиращите пробиха полицейския кордон и блокираха с жива верига и двете платна на магистралата при разклона за Стара Загора.

"Ще останем тук, докато ме изнесат затова съм легнал, щото нямам намерение да се местя. Днеска – утре - другия ден, колегите лягаме и не мърдаме", каза мъж.

Блокади имаше и на пътя към Хасково, както и на отсечката Гълъбово – Димитровград. Енергетиците обявиха, че са готови на безсрочни протестни действия и пълна блокада на цялата страна.

"На България е необходима стабилна енергетика, за да имаме икономика и да имаме някакво стопанство, за да се развива индустрията. Ние не защитаваме в момента само наши работни места, а защитаваме интересите на България", обясни Атанас Атанасов.

Проходът на Републиката все още е блокиран. Движението по обходните пътища също е спряно. Стигна се до ескалация на напрежението между протестиращи и шофьори, а една от работничките в Марица Изток обяви гладна стачка.

"Това решение го вземах интуитивно, на момента. Вече разбрахме, че няма надежда, не искат да отменят гледането на тая точка. Ние се намираме в пълна безизходица. Решили сме да останем до отмяна на техните намерения", посочи жената.

По-късно ѝ прилоша и се наложи намесата на Спешна помощ.


Протестиращи от Перник блокираха пътен възел Даскалово и предизвикаха сериозно задръстване на изхода на града. Малко след 8 сутринта успяха да блокират и магистрала „Струма“. Периодично се пропускаха автомобили, но и в двете посоки се образуваха километрични колони.

Напрежение на АМ "Струма": Румънски шофьор опита да пробие веригата от протестиращи

Край Дупница магистрала „Струма“ остана блокирана за повече три часа часа.

"Хората са тук, защото няма никаква алтернативна заетост, защото в Териториалните планове са допустими единствено малки и средни предприятия", каза Йорданка Германова от КТ “Подкрепа“.

"Управляващите се опитаха да направят някакъв диалог, някакво обществено обсъждане по плана за развитие, нищо не стана", посочи инж. Любомир Спасов - изпълнителен директор на ТЕЦ “Бобов дол”.

Блокада имаше и в района на “Дунав мост” при Русе. Служители на местната „Топлофикация" спряха движението и настояха и Русе да влезе в териториалния план за справедлив преход.

Навсякъде протестиращит заявиха, че ще продължат докато исканията им не бъдат удовлетворени. И заплашиха от понеделник да излязат на пътя с тежка техника.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас започна с победа в Пекин, Зверев и Рууд също продължават напред
Карлос Алкарас започна с победа в Пекин, Зверев и Рууд също продължават напред
Съмнение за пране на пари: Парижката прокуратура разследва Бернан Арно и Николай Саркисов
Съмнение за пране на пари: Парижката прокуратура разследва Бернан Арно и Николай Саркисов