НОВИНИ

EП прие първите правила за използване на изкуствен интелект

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:33, 14.06.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Европейският парламент одобри днес нови правила за изкуствения интелект, които да гарантират, че той няма да се превърне в заплаха. Правилата ще бъдат част от първия в света законодателен акт, който да регулира изкуствения интелект. Очаква се Евросъюзът окончателно да приеме закона догодина.

Изкуственият интелект - кой и как трябва да го регулира?

Новите правила на ЕП определят областите, в които използването на изкуствен интелект може да крие високи рискове и въвеждат ясни правила и забрани в кои случаи той не може да бъда използван.

Според евродупатата Ева Майдел целта е бизнесът, включително в България, да продължи да развива изкуствен интелект и иновации, но в същото време гражданите да бъдат предпазени от притеснителните последствия от използването му.

“Ако на един гражданин му бъде отказан кредит от банката и това решение е взето от изкуствен интелект, ние правим така, че този закон да квалифицира тази дейност на изкуствен интелект като високорискова и гражданинът, ако не е доволен от решението, което е взето, да може да разбере на базата на какво това решение е взето. Това означава, че ако сте компания, която развива изкуствен интелект, би трябвало да може да отговорите на този въпрос”, каза Майдел.

Въвежда се забрана за използването на изкуствен интелект за биометрично наблюдение, за разпознаване на емоции или профилиране от полицията. Като високорискови са определени и приложенията с изкуствен интелект в социалните медии, които могат да повлияят на избирателите или на резултатите от избори.

Рисковете и ползите от изкуствения интелект

Новите правила на ЕП ще станат част от Закона за изкуствения интелект, който ЕС се очаква да приеме догодина. Технологичните компании, които работят в Европа, ще трябва да ги спазват.

“Възлагаме развитието на технически стандарти. Те имат за цел да помогнат на индустрията да разбере правилата, да ги спазва по-добре и да адаптира развитието на изкуствения интелект. Така че правилата да се спазват, да не се пречи на развитието и еволюцията. Ние осъществяваме много ясно и здраво управление и правоприлагане. Така че, когато се нарушават правилата, това ще бъде проверено, разследвано и ще бъдат предприети незабавни действия, така че тези приложения да не се предлагат на нашия пазар. При необходимост ще се налагат санкции”, отбеляза Драгош Тудораке, Обнови Европа.

Още преди окончателното приемане на закона за изкуствения интелект, ЕС иска да накара компании да указват кое съдържание в Интернет е генерирано от изкуствен интелект и да осигуряват гаранции срещу разпространението на дезинформация и фалшиви новини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три отбора си гарантираха място в полуфиналите на държавното първенство по баскетбол при 16-годишните
Три отбора си гарантираха място в полуфиналите на държавното първенство по баскетбол при 16-годишните
Александър Донски потегли успешно на турнир в Словения
Александър Донски потегли успешно на турнир в Словения